SELVSIKKER: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske sammen med kollega Hadia Tajik var best i den TV2-sendte debatten mot Frp-duoen Sylvi Listhaug og Per Sandberg.
SELVSIKKER: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske sammen med kollega Hadia Tajik var best i den TV2-sendte debatten mot Frp-duoen Sylvi Listhaug og Per Sandberg.Vis mer

TV2-DEBATT

Giske parkerte Listhaug

Men Sandberg reddet Frp-laget.

Kommentar

ARENDAL: Fire av norsk politikks råeste debattanter møttes i kveld til debatt i Underhuset på TV2. Frp-statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg møtte Ap-nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske i et utendørs glassbur for å diskutere norske verdier mens regnet høljet ned rundt dem. Det måtte bli høy temperatur.

Eldreomsorg var første tema, og statsrådene ble utfordret på at valgløftet om statlig overtakelse av eldreomsorgen fire år seinere bare er et forsøksprosjekt i fire kommuner. Programleder Yama Wolasmal pekte på at regjeringen ikke skapte noen nye sykehjemsplasser de første tre åra i posisjon. Sandberg og Listhaug begynte rolig og smilende behersket, men angrep opposisjonen for dårlig eldreomsorg i rødgrønne kommuner.

Hadia Tajik gikk hardt ut mot regjeringens manglende satsing og pekte på at antall nye ansatte i omsorgen i kommunene har falt med førti prosent i inneværende periode.

- Jeg siterer Frp-ere som ikke tror på deg, Per, sa Tajik og henviste til fylkesmann og Frp-nestor Lodve Solholm i Møre og Romsdal.

Og da forsøkte Sandberg allerede første gang å snakke om innvandring. Men Trond Giske fikk ordet, snakket om sviket mot de eldre og ba statsråden se inn i kamera og si unnskyld til de eldre. Og dermed var temperaturen sikret.

FLYSETEAVGIFT: Under mandagens partilederdebatt i Arendal så Sps Trygve Vedum sin mulighet til å sette Siv Jensen til veggs da flyseteavgiftene dukket opp som tema. Video: NRK Vis mer

Jon Hustad, programmets faste kommentator mente at norsk eldreomsorg er altfor ressurskrevende og begrunnet dette med turnusordningene der sykepleierne ikke ønsker å jobbe oftere helgevakter enn hver tredje helg.

I den påfølgende debatten kappes de to lagene mellom å satse mest på eldreomsorgen, men spørsmål som turnusordninger og pengebruk tydeliggjør forskjellene mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Sterk styring fra Wolasmal sikret både framdrift i debatten og han brøt strengt inn når politikerne avbrøt hverandre eller unngikk å svare på spørsmål. Listhaug har fått mye kritikk for debattstilen sin i det siste, men hadde åpenbart bestemt seg for å være roligere i dagens debatt. Det klarte hun også, og begge Frp-statsrådene lo høyt flere ganger for å markere uenighet når Ap-nestlederne snakket.

Likhet, lav korrupsjon, stabile institusjoner og høy tillit er de særegne norske verdiene, sa Hustad da temaet ble introdusert, til fire offensive politikere som åpenbart gledet seg til dette.

Som vanlig forsøkte Fremskrittspartiet å få verdidebatten til å handle mest mulig om innvandring, som partiets framgang på de siste målingene illustrerer at partiet alltid tjener på. Arbeiderpartiet har på sin side lite å tjene på å diskutere innvandring, et spørsmål som splitter både tillitsvalgte og partiets velgere. Derfor forsøkte Tajik og Giske å dreie verdidebatten over på andre spørsmål, som likhet og tillit.

- Dere har en partileder som i 2009 sa at radikal islam ikke var en trussel. Det var åpenbart feil. Jeg er redd for at vi skal få en statsminister som vil gå på kompromiss med verdier som likestilling og ytringsfrihet, sa Listhaug.

Og fikk Giske på nakken, som argumenterte godt for egen partileders styrke og erfaring.

Etter reklamepausen konfronterte Wolasmal Listhaug med retorikken hennes, som i forrige uke førte til offentlig refs fra statsministeren. Statsråden forsøkte umiddelbart å snakke om innvandring, og tross insisterende spørsmål fra programlederen synliggjorde Listhaug at hun på ingen måte har planer å beklage uttalelsen om at KrF-leder Knut Arild Hareide sleiker imamer oppetter ryggen.

Tajik og Giske lyktes i å dreie debatten over på integrering, halvparten av Listhaugs jobb og langt unna hennes fokus. Der er Arbeiderparti-politikerne gode, med troverdighet både på egen innsats og sin kritikk av regjeringen. Det ble også tydeliggjort at Aps asylpolitikk er like streng som regjeringens.

Men da Hadia Tajik angrep regjeringen for manglende satsing på politiet og at statsrådens nøling høsten 2015 gjorde at politiet mistet kontrollen på grensa mot Storskog i seks uker, ble det ampert i studio. Alle snakket i munnen på hverandre, og programlederen glitret igjen da han maktet å dempe de fire taletrengte politikerne ved å stille konkrete spørsmål om partienes politikk. Ingen av disse fire er lette å lede i debatt. Wolasmal påpekte også tydelig regjeringens dobbeltmoral når Sandberg «sleiker imamer oppetter ryggen» i Iran for å selge norsk fisk.

- OFFENSIV: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, om hvem som vant kveldens partilederdebatt. Video: NRK / Marie Røssland Vis mer

Når debatten handler om konkret politikk, synliggjøres Ap-politikernes styrker i debatt. Trond Giske og Hadia Tajik var befriende konkrete i sine utfordringer av statsrådene, som ikke hadde gode svar verken på Iran-politikken eller Kina-politikken der man nå ikke engang hvisker om ytringsfrihet.

Men verken Per Sandberg eller Sylvi Listhaug lar seg pelle på noen nese, de to går til harde motangrep gjentatte ganger. Men Per Sandberg reddet laget og var bedre enn statsrådskollega Sylvi Listhaug i kveld. Hans sparring med Giske var debattens høydepunkter.

Listhaug falt gjennom i sin paradegren fordi hun ikke slapp unna med slagordpreget argumentasjon. Dette viser hva som skjer når Sylvi Listhaug møter en forberedt og kritisk journalist og konkrete, faktabaserte argumenter.

Derfor vant Arbeiderpartiets lag debatten, selv om alle fire politikerne var gode i dag. Trond Giske var konkret, rolig og selvsikker, Hadia Tajik offensiv, Per Sandberg også offensiv og i godt humør. Det var en befriende saklig debatt, som ble mesterlig ledet av Yama Wolasmal, kommentert med gode poenger fra makker Jon Hustad og er Arendalsukas høydepunkt.

Vår bedømming:

Hadia Tajik og Trond Giske, terningkast 5.

Sylvi Listhaug og Per Sandberg, terningkast 4.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.