Giske redder Radio 1

Utlyser konsesjoner på nytt. Slakter Medietilsynet.

(Dagbladet.no): Det vakte voldsom oppsikt da Medietilsynet i sommer valgte å ikke gi Radio 1 fornyet konsesjon for Oslo-området.

Radio 1 anket til Kulturdepartementet, og i dag ble resultatet klart: Trond Giske og departementet velger nå å utlyse 28 konsesjoner på nytt.

Radio 1 får dermed en ny sjanse. Det får også Radio Tango.  

Slakter Medietilsynet

Årsaken til Giskes beslutning er uenighet med Medietilsynet

Ett av de sentrale kritieriene i konsesjonsutlysningen var nemlig «lokalt innhold», men hvordan dette skal defineres og avgrenses har det vært stor uenighet om.

På en pressekonferanse i formiddag fortalte også Giske at de ulike søkerne hadde hatt fått forskjellige beskjeder om dette.

Derfor valgte han å oppheve tildelingen av allmennradiokonsesjoner og 24/7-konsesjoner i områder der tildelingen er påklaget. Dermed må konsesjonene utlyses på nytt i en rekke områder.


- Veldig glad
Beslutningen førte til kraftig jubel i redaksjonene til Radio 1 og Radio Tango.  

Giske redder Radio 1

- Det er veldig positivt at vi har vunnet fram med argumentene våre, ikke minst i forhold til det som gikk på at partene hadde fått ulik informasjon, og også til dels feil info. Nå får vi holde på fram til sommeren, og da er jeg rimelig sikker på at vi får en ny konsesjon, sier Radio Tangos redaktør Hans Jørgen H. Strand til Dagbladet.no.

Bente Klemetsdal i SBS Radio er lettet og glad, og mener Giske har utvist politisk mot. Hun mener ulike søkere har vært forskjellsbehandlet, og ser fram til at definisjonen av lokalt innhold blir presisert til neste søknadsrunde.

- Det som er viktig nå er at det er tatt et politisk grep. Det er jeg veldig, veldig glad for, sier Klemetsdal til Dagbladet.no.

Her er konsesjonene som skal utlyses på nytt

Her blir konsesjonene stående

- Ingen betydning

I oktober fløy Radio Tango Bruce Springsteens høyre hånd og «Sopranos»-skuespiller Steven Van Zandt til Oslo, blant annet for å ha samtaler med kulturminister Trond Giske.

Strand er rimelig sikker på at dette ikke hadde særlig innvirkninger på Giskes beslutning.

JUBLET: Bente Klemetsdal i SBS Radio jublet i forbindelse med åpningen av Radio Norge. I dag kan det bli mer champagne - eller gråt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
JUBLET: Bente Klemetsdal i SBS Radio jublet i forbindelse med åpningen av Radio Norge. I dag kan det bli mer champagne - eller gråt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Haha, neida. Men det var helt klart positivt med engasjement og oppmerksomheten det fikk, sier redaktøren.

Kraftige protester

På pressekonferansen i dag fortalte også Giske at nisjeradiokonsesjonene definitivt blir stående. Totalt var 34 klager behandlet.

Radio 1 hadde hatt konsesjon for Oslo-området, Stavanger og Bergen, men mistet de to førstnevnte da Medietilsynet delte ut nye konsesjoner i sommer. Konkurrenten NRJ og nykommeren Radio Metro fikk i stedet konsesjon i hovedstaden.

I tillegg ble Radio 1 tvunget til å endre frekvens i Bergen.

SBS-sjef Bente Klemetsdal protesterte kraftig, og mente dette ville få enorme konsekvenser for kanalens 50 ansatte. 

Lars Eik Krogsrud i Medietilsynet fortalte at det lå to kriterier til grunn for deres beslutning: Lokalt programinnhold og en realistisk økonomisk plan.

- Jeg har kjempestor sympati med Bente Klemetsdal og hennes ansatte, men det kan vi ikke ta spesielle hensyn til, uttalte han til Dagbladet.no.

ET TILBUD HAN IKKE KUNNE AVSLÅ?: Little Steven dro i oktober til Oslo for å ha samtaler med kulturministeren. På agendaen var blant annet Radio Tango, som Little Steven støttet.