Giske skal møte «Ringenes Herre»-produsent

Mannen bak en rekke storfilmer kommer til Norge.

EKSKLUSIVT MØTE   Næringsminister Trond Giske skal i morgen møte stjerneprodusent Barrie Osborne for å diskutere rammevilkår og samarbeid for innspilling av internasjonale filmer i Norge.    Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
EKSKLUSIVT MØTE Næringsminister Trond Giske skal i morgen møte stjerneprodusent Barrie Osborne for å diskutere rammevilkår og samarbeid for innspilling av internasjonale filmer i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Den velkjente produsenten Barrie Osborne (69) kommer til Norge. Han er mannen bak storfilmer som kinoaktuelle «The Great Gatsby» og «Ringenes Herre»-trilogien.

Under sitt Norgesbesøk skal han møte nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap). Møte skjer i morgen, torsdag 29. august.

Osborne planlegger å lage en film om vikinger basert på norsk historie, og bakgrunnen for møtet med Giske er at produsenten ønsker å diskutere «hvordan Norge kan fungere som vertsskap for en slik innspilling, hvilke rammevilkår det er og et eventuelt samarbeid». Det skriver Nærings- og handelsdepartementet i en pressemelding.

Stort budsjett Dagbladet har tidligere intervjuet den erfarne produsenten om at han planlegger en filminnspilling i Norge. Da fortalte Osborne at manglende støtteordninger kan føre til at filmen likevel ikke spilles inn her.

- Dette er en film med stort budsjett. Og jeg ville i utgangspunktet svært gjerne filme den i Norge. Problemet er at dere mangler incentivordninger, sa produsenten til Dagbladet i april.

Budsjettet skal være på rundt en halv milliard.

Incentivordningen innebærer at myndighetene refunderer en viss andel (ofte mellom 20 og 25 prosent) av det produksjonsteamet har brukt i landet etter at innspillingen er ferdig. Dette regnes som en næringspolitisk investering for å tiltrekke seg internasjonal filmbransje.

Dagbladet har tidligere skrevet at Norge på grunn av manglende ordninger har gått glipp av innspillingen av filmer som «James Bond: Die Another Day», «Lara Croft: Tomb Raider» og «Sherlock Holmes: A Game of Shadows».

- Vanskelig Den planlagte filmen til den amerikanske produsenten, som blant annet også står bak «The Matrix», har fortalt at hans planlagte viking-film skal handle om historien til den norske kongen Harald Hardråde.

I april sa han at det ikke var mulig å lage denne filmen i Norge uten incentivordninger.

- Jeg beklager. Men jeg tror det vil bli vanskelig. Valg av filmsted må gi mening, rent økonomisk. Det gjør ikke Norge i dag - selv om jeg har et stort ønske om å lage denne filmen i Norge, sa Osborne.

STJERNEPRODUSENT:  Produsent Barrie M. Osborne står bak en rekke velkjente filmer, som «Ringenes Herre»-trilogien. Nå kommer han til Norge, hvor han ønsker å spille inn sin kommende film om vikinger. Foto: REUTERS/Jim Ruymen
STJERNEPRODUSENT: Produsent Barrie M. Osborne står bak en rekke velkjente filmer, som «Ringenes Herre»-trilogien. Nå kommer han til Norge, hvor han ønsker å spille inn sin kommende film om vikinger. Foto: REUTERS/Jim Ruymen Vis mer