Giske skylder på Medietilsynet

Radiokaos fram til sommeren.

(Dagbladet.no):  Trond Giske mener at Medietilsynets manglende presisering av begrepet «lokalt innhold» er hovedårsaken til at det går et halvt år før den endelige avgjørelsen om hvem som får fortsette på lufta blir tatt 1. juli.  

Dokumentasjonen av det lokale innholdet var et av de viktigste konkurransekriteriene i søknadene om radiokonsesjon for 2009.

Medietilsynet innrømmer at de har vært uklare på hva som regnes som «lokalt innhold», og har overlatt mye av tolkningsansvaret til radiostasjonene.

Lite fornøyd
På spørrerunden etter at Trond Giske hadde opplyst om at det vil bli utlyst en ny konsensjonsrunde, ble Medietilsynets rolle tatt opp.

Statsråden måtte innrømme at han var lite fornøyd med Medietilsynets opptreden i utdelingen av radiokonsensjonser for 2009:

- Definisjonen av det viktigste kriteriet, lokalt innhold, har ikke vært klart nok.

Etter dialog med de ulike aktørene fant Giske ut at medietilsynet hadde gitt ulike forklaringer til forskjellige radiostasjoner på hva som lå bak «lokalt innhold».

- Det er dokumentert at de ble gitt ulike opplysninger. Vi skulle i startfasen ha forsikret oss om at Medietilsynet hadde en klar definisjon av hva «lokalt innhold» var, sier Giske.

Giske skylder på Medietilsynet

Liberal holdning
Gudbrand Guthus, områdeleder i Medietilsynet, mener at tilsynet har hatt en konsistent praksis når det gjelder informasjon om lokalt innhold:

- Vi har lagt en liberal holdning til grunn, og latt det være opp til den enkelte redaksjon å fortolke hva som menes med «lokalt innhold». Vi har informert de enkelte aktørene i tråd med denne holdningen, sier Guthus til Dagbladet.no.

Guthus forstår frustrasjonen til radiostasjonene som ikke fikk tildelt konsesjon, men har ikke oppfattet Medietilsynets liberale holdning som noe problem.

- Vi har fulgt konsesjonsopplegget og gitt konsesjon ut fra kriteriene som er gitt. Men vi ser nå at Kultur- og kirkedepartementet legger noe annet til grunn enn det vi har gjort.

Ingen problemstilling
Guthus medgir at ikke alle søkerne har fått samme informasjon:

- Vi fikk spørsmål om gjenbruk av stoff kunne regnes som lokalt innhold fra noen søkere, noe vi svarte bekreftende på. Gjenbruk av stoff er ganske vanlig i radiobransjen.

- Ga dere denne informasjonen til alle aktørene?

- De som ikke spurte fikk ikke svar, presiserer områdelederen.

OPPGITT: Giske mener Medietilsynet har vært uklare i sin tolkning av vurderingskriteriene for nye radiokonsesjoner. FOTO: KNUT FALCH/ SCANPIX
OPPGITT: Giske mener Medietilsynet har vært uklare i sin tolkning av vurderingskriteriene for nye radiokonsesjoner. FOTO: KNUT FALCH/ SCANPIX Vis mer

- Tenkte dere over denne problemstillingen før dere delte ut konsesjonene?

- For oss var det ingen problemstilling.

Guthus presiserer at nå er opp til departementet å finne ut av hva som menes med «lokalt innhold».