Giske slår tilbake:

- Direktør Bjørg Eriksen i Fond for utøvende kunstnere informerer feil, og sprer unødvendig frykt for at kunstnere skal tape penger, sier statsråd Trond Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Dagbladet i går sa Eriksen at lovendringen som pålegger GRAMO å kreve inn både eget vederlag og Fondets avgift på musikkbruk vil påføre norske utøvere et inntektstap på ti millioner kroner i år.

- Det aller meste av de pengene vil komme som GRAMO-vederlag i stedet for avgift gjennom Fondet. Samlet sett vil norske utøvere få økte inntekter, og dermed større mulighet til både forestillinger og plateinnspillinger, sier Giske.

- Men lovendringen betyr en forskyvning av midler over til dem som får vederlag, i motsetning til dem som er prisgitt støtte fra Fondet?

- I første omgang, ja. Men sett under ett vil norske utøvere sannsynligvis få mer enn i dag, avhengig av satsene som skal forhandles fram. Vederlag vil bli avregnet og etterbetalt fra 1. juli i år. Når alt er på plass, vil også de som får sin støtte fra Fondet få mer.

Garanterer

- Det er heller ikke riktig at jeg gjør det offentlige Fondet avhengig av det private GRAMOs evne til å forhandle fram høye satser og kreve inn pengene, fortsetter Giske. - Det er Stortinget som har bestemt at avgiften skal være lik vederlaget, og at det skal være én innkrever. Vi valgte GRAMO fordi GRAMO allerede har register over samtlige utøvere som er vederlagsberettiget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer