Giske vil ha sterkere kontroll på nettet

Presseforbundet reagerer.

(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske (Ap) vil ifølge VG innføre et medieombud som skal verne om den vanlige mann og kvinne når de blir ofre for overgrep på nett, for eksempel ved at nakenbilder spres utenfor deres kontroll.

- Det vi ser er at bilder legges ut mot enkeltpersoners vilje, og at det ikke er noen som tar ansvar. I tillegg har vi hat og gjerninger som følger av dette. I norske medier er det redaktører som står ansvarlig for hva som publiseres, men på en del nettsteder finnes det ingen ansvarlig redaktør. Ofte finnes det ikke engang en person man kan kontakte. Dermed står unge jenter maktesløse overfor overgrep som begås mot dem på nettet, sier Giske til VG.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet og generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening er skeptiske, og hevder et medieombud vil angripe pressefriheten.

- Vi har et barneombud som kjemper for barns rettigheter. Vi har et forbrukerombud som kjemper for forbrukernes rettigheter. Også vil Giske ha et medieombud som kjemper mot mediene. En statlig kontroll av mediene er stikk i strid med alt vi lærer. Er det noen som skal styre mediene er det i hvert fall ikke staten, sier Kokkvold til VG, og henviser til selvdømmeordningen via Pressens Faglige Utvalg (PFU).


Et lignende forslag som det Giske nå lanserer ble behandlet i Stortinget i 2002, men ble da stoppet av Ap, kulturministerens eget parti.

MEDIEOMBUD: Kulturminister Trond Giske lanserer innføring av et medieombud som skal bistå enkeltmennesker som blir utsatt for overgrep på nettet. Det får Presseforbundet og Norsk Redaktørforening til å reagere. Foto: SCANPIX
MEDIEOMBUD: Kulturminister Trond Giske lanserer innføring av et medieombud som skal bistå enkeltmennesker som blir utsatt for overgrep på nettet. Det får Presseforbundet og Norsk Redaktørforening til å reagere. Foto: SCANPIX Vis mer
Giske vil ha sterkere kontroll på nettet
Giske vil ha sterkere kontroll på nettet