Giske vil likevel gi piratjegerne ny konsesjon

Fikk nei av Datatilsynet i går.

ANBEFALER FORNYET KONSESJON: Kulturdepartementet vil at Datatilsynet skal gi advokatfirmaet Simonsen fornyet konsesjon for å bedrive overvåkning av ulovlig fildeling. Kulturministeren har tidligere sammenliknet ulovlig fildeling med tyveri av en jakke. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
ANBEFALER FORNYET KONSESJON: Kulturdepartementet vil at Datatilsynet skal gi advokatfirmaet Simonsen fornyet konsesjon for å bedrive overvåkning av ulovlig fildeling. Kulturministeren har tidligere sammenliknet ulovlig fildeling med tyveri av en jakke. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): I går ble det klart at advokatfirmaet Simonsen ikke får ny konsesjon fra Datatilsynet til å bedrive overvåkning av ulovlig fildeling i Norge.

Advokat Espen Tøndel sa til Dagbladet.no i går at han mislikte avgjørelsen sterkt, og at musikk- og filmbransjen med dette ville bli maktesløse i sin kamp mot fildelingen.

Nå får advokaten støtte av Kulturdepartementet, som vil skrive brev til Datatilsynet for å anbefale at konsesjonen likevel blir fornyet.

— Vi stiller oss bak den første anbefalingen om å gi konsesjon, og vi vil skrive et nytt brev med en slik anbefaling, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB.

- Viktig med støtte
Advokat Espen Tøndel er glad for støtten fra kulturminister Trond Giske & co.

- Vi synes det er viktig med den støtten som departementet gir, som understreker at dette arbeidet er avgjørende for at rettighetshaverne skal kunne dokumentere de lovbruddene som finner sted, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Datatilsynet viste i sitt avslag til manglende engasjement fra politisk hold i forhold til problemstillingen. Allerede da Simonsen fikk den første konsesjonen i 2006, etterlyste tilsynet en politisk behandling av temaet - uten at dette har vært fulgt opp.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier de vil registrere et nytt innspill fra Kulturdepartementet med interesse.

- Men et brev fra departementet er selvfølgelig ingen instruksjon. En klage vil bli gjenstand for en uavhengig vurdering, der innsigelser fra departementet og andre som har synspunkter legges ved i saksmappen, sier Skåra til Dagbladet.no.

GLAD FOR STØTTEN: Advokat Espen Tøndel håper støtten fra departementet får betydning.
GLAD FOR STØTTEN: Advokat Espen Tøndel håper støtten fra departementet får betydning. Vis mer

Ikke automatisk nok
Skåra viser til at Datatilsynet hadde et møte med Kulturdepartementet for 14 dager siden, der spørsmålet ble drøftet. Her kunne ikke departementet love konkrete lovendringer eller andre tiltak som ville klargjøre problemstillingen innen nær framtid.

- Da er et brev med en anbefaling på ingen måte nok. Hvis ikke det kommer noen nye opplysninger, vil jeg ikke tro at brevet gjør noen særlig forskjell, sier han.

Til NTB sier statssekretær Wegard Harsvik at åndsverksloven skal behandles til neste år, og at eventuelle endringer først skal behandles da.

Espen Tøndel mener uansett at dagens åndsverkslov er mer enn god nok for å kunne gi en fornyet konsesjon.

- Man kan ikke først ha en lov hvor man gir rettigheter, og så frata disse gjennom en annen regulering, sier advokaten.

 

• Advokatfirmaet Simonsen vil klage avslaget inn for personvernnemnda og be om oppsettende virkning. Ifølge Espen Tøndel er klagetiden tre uker.