Giske ville ikke være zombie

Trond Giske gjør mye for norsk film, men tilbudet om en rolle som nazizombie i «Død snø» takket han nei til.

TRONDHEIM (Dagbladet): Den filminteresserte kulturministeren starter det nye året med å bevilge en halv million kroner til en ny norsk filmfestival:

Norway Filmfestival er arbeidstittelen på festivalen, som skal arrangeres om bord på Hurtigruten mellom Trondheim og Kirkenes.

- Det er ikke mange festivaler med retning Nordpolen, så det bør bli lett å invitere store filmnavn, sier Giske.

Nazizombie

Han glipper samtidig ut med at han ble tilbudt en rolle som nazizombie i den norske filmen «Død snø», som har premiere fredag. Men der gikk grensen for statsrådens ellers så store filmengasjement.

- Jeg følte at det ikke lå i min kunstneriske gate, og er dessuten kritisk til typecasting, sier Giske og ler.

Rolletilbudet var alvorlig ment. Det bekrefter filmens regissør, Tommy Wirkola, overfor Dagbladet.

Hurtigruten

Giske ville ikke være zombie

- Det er riktig at Giske skulle ha en rolle i filmen, men det krasjet med timeplanen hans. Giske er lang og slank og kunne ha passet helt perfekt i rollen som nazizombie, sier Wirkola.

Ideen om en filmfestival på Hurtigruten kom opprinnelig fra skuespiller Gørild Mauseth og ektemannen Tommaso Mottola, som er filmprodusent. Det er bevilget om lag 1,5 million kroner fra den regionale filmkommisjonen i Toscana, men det må i tillegg skytes inn to-tre millioner kroner fra Norge.

Giskes halve million gis til Trondheim internasjonale filmfestival Kosmorama, for at de skal etablere selskapet som skal drive den nye festivalen.

- Vi jobber for å arrangere den første festivalen på Hurtigruten til høsten, og håper å kunne presentere hele opplegget under årets Kosmorama i mars, sier festivalsjef Ola Lund Renolen.

Annerledes

Nå finnes det en del filmfestivaler i vårt lille land fra før, men kulturministeren mener det er plass til enda en.

- Denne festivalen blir så spesiell at jeg tror den vil finne sin plass. Den når fram til et publikum som ellers ikke har tilgang til så mye film og den åpner for et uutnyttet sponsormarked, sier Giske.

De første åra skal festivalen samarbeide med Italia, men statsråden ser for seg at den seinere kan inngå tilsvarende samarbeid med andre filmland.

Han håper å oppnå markedsføring av norsk film i de samarbeidende landene, mer kjennskap til disse landenes filmer og markedsføring av Norge som reiselivsnasjon.

- Jeg ser dette som en del av kulturstrategien for nordområdene og håper også at festivalen vil lokke internasjonale filmprodusenter til å lage film i Norge, sier Trond Giske.