Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giskes bukkeritt

Presenterte regjeringens kultur-skryteliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ingen kulturbriefing uten kultur, sa kultur- og kirkeminister Trond Giske, og introduserte tre av skuespillerne fra Peer Gynt-stykket som for tiden vises i Frognerparken.

Tilsiktet eller ei, ironien lå tjukt over lokalet da skuespillerne åpnet sitt innslag med en ny tolkning av Peers bukkeritt nedover Besseggen. Få minutter senere var det tross alt Giske sin tur til å fortelle om regjeringens eventyrlige kultursatsning siden de tok over makten.

Og eventyr ble det.

Giske kunne fortelle de omtrent førti fremmøtte pressefolkene at det velkjente «kulturløftet» er i rute, og han skrøt videre av at denne regjeringen er den første som har gått til valgkamp på en så tydelig kultursatsning.

I åpningen fortalte Peer Gynt om den tusen meter høye veggen ned mot Gjende, og parallellen til regjeringen var enkel å se. Fallhøyden er stor for en regjering som har markert seg sterkt i kultursatsningen.

Giske skrøt av 165,5 millioner i økte bevilgninger til kultur etter at han kom inn i kontorene, og understreket viktigheten av at satsningen på kultur resulterer i kroner og øre.

- Hard valuta er like viktig for kulturen som den er når vi skal bygge veier og fregatter, sa Giske.

Videre fortsatte en maraton av tall og tiltak.

EVENTYRSTUND: Giske inviterte i dag en samlet norsk presse for å fortelle om hva regjeringen har utrettet på kulturfeltet. Foto: SCANPIX
EVENTYRSTUND: Giske inviterte i dag en samlet norsk presse for å fortelle om hva regjeringen har utrettet på kulturfeltet. Foto: SCANPIX Vis mer

Lav kvinneandel 

Kvinneandelen i norsk film er pinlig lav, det syntes godt da nominasjonene til Amandautdelingen ble offentliggjort i går. Enda tydeligere blir det når man ser at andelen kvinner på regi-, manus- og produsentsiden er kun 20 prosent. Giske tok også opp denne problemstillingen, men fortalte ikke mer enn at det er iverksatt tiltak for likestilling i tillegg til Signatur K, et prosjekt som går ut på at filmfondet prioriterer kvinner gjennom en utviklingspott. Pengene gis til filmer som kvinner i sentrale posisjoner, samt kvinnelige hovedroller.

Pressen spiste videre av fruktsalaten, mens Giskes tallrekker fortsatte tilsynelatende ustoppelig.

- Dere ser ikke alt det fine jeg har inni meg, sa lystløgneren Peer Gynt før pressekonferansen. På det punktet hadde Giske forberedt seg godt, og det var liten tvil om at han visste hva han ville fortelle om.

Fortsetter festivalstøtte

Blant områdene der Giske personlig er engasjert, er de norske festivalene. I dag kunne ministeren fortelle at også neste år vil regjeringen gi 3,5 millioner kroner i støtte til musikkfestivaler.

Og faglitteraturen skal også få sitt.

- Det er viktig å beskytte det norske språket i faglitteraturen, spesielt fordi det er så mye utenlandsk litteratur på engelsk, sa Giske. Deretter fortalte han om et hamarskolenes kulturprosjekt, som inneholdt interessante workshops.

- Teaterscenene i Norge er etnisk like som en norsk småby på 50-tallet, sa Giske, og minnet om 2008, som skal være et mangfoldsår for norsk kultur. Det samme året er Stavanger europeisk kulturby.

Reklamepauser i sporten

Regjeringen har sørget for at det nå vil være lov å avbryte lange sportssendinger med reklame hvert 20. minutt. Dette er et tiltak for å gjøre langvarige sporter som sykling og golf mer attraktive for kommersielle kanaler. Giske kunne hatt godt av et avbrekk fra sin idrettsgren, tallpresentering og selvskryt, for etter omtrent 40 minutter langinterval, var han både svett og klam.

Da det hele nærmet seg slutten, jogget Giske ned med litt informasjon om idrett, spilleavhengighet, og kirke.

Og blant all informasjon finner vi at det fra 1. juli ikke lenger er mulig å bruke sedler på spilleautomater, at alle med dobbeltmedlemskap i kirke og annet trossamfunn skal få et brev med informasjon om det, og en spådom om at det nye digitale bakkenettet vil være en av de viktigste kultursakene fremover.

Og snipp, snapp, snute, så var Giskes eventyrstund ute.