Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giskes festbilde er manipulert

Henges ut av en rekke samfunnstopper på e-post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag meldte Aftenposten.no at et festbilde med Trond Giske har blitt spredd på e-post av en rekke norske samfunnstopper.

Dagbladet.no vet at flere av Norges mest fremtredende finanskjendiser og kjente advokater er i besittelse av e-posten med det manipulerte bildet. En av dem som kan bekrefte at de har mottatt e-posten er finanskjendis Øystein Stray Spetalen.

Ifølge Aftenposten skal også en rekke tv-kjendiser, journalister, investorer, finansrådgivere, aksjemeglere og advokater ha mottatt mailen.

Men bildet av Trond Giske er manipulert.

- Det er åpenbart manipulert. Det er heller ikke spesielt dyktig gjort, sier fotopedagog Knut Førsund til Dagbladet.no.

Amatørarbeid

Dagbladet.no har sett originalbildet - uten Giske - flere steder på nettet. Flere nettsteder indikerer at bildet opprinnelig er tatt et sted i Storbritannia.

- Det er lett å se at Giske-bildet ikke er ekte. På originalbildet har personen som senere er byttet ut med Giske samme farge og lysstyrke på hender og i ansiktet. På det manipulerte bildet er ministeren altfor lys i ansiktet til å kunne være så langt i bakgrunnen, sier Førsund.

Han utelukker heller ikke at begge bildene er manipulerte.

- Fargetonene i ansiktene til de andre personene stemmer heller ikke overens med fargetonene i ansiktet på Giske, sier Førsund.

Han understreker at han er meget kritisk til denne typen fotomanipulasjon, og ber folk om å tenke på at dette er ulovlig.

- Selv om man legger det ut på sine private sider, så har vi en personvernlov som sier meget klart fra om at dette er straffbart, sier han.

Fikk kritikk

Bildet av Giske dukket opp i etterkant av en Dagens Næringsliv-sak der flere medlemmer av Stortingets kulturkomité gikk ut og kritiserte kirke- og kulturministeren for at han bare hadde fremmet en eneste ny sak for Stortinget.

- Giske har vært en svært lite produktiv kulturminister. Det har knapt vært en eneste sak fra ham i Stortinget så langt. Han har vært mest opptatt av fest og moro, fortalte Ulf Erik Knudsen (Frp) i Stortingets kulturkomite, til avisa.

Informasjonssjef Signe Bjørvik ved kultur- og kirkedepartementet ønsket tidligere i dag ikke å gi noen kommentar til bildemanipulasjonen.

- Er det ikke kritikkverdig at dette bildet spres?

- Vi har ingenting å tilføye, sa Bjørvik, og la på telefonen.

VIL IKKE KOMMENTERE: Kulturminister Trond Giske ønsker ikke å kommentere saken.
HER ER BEVISET: Til høyre er originalbildet, som er en gjenganger på nettet. Til venstre er bildet der Giske er manipulert inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!