Giskes mange hatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRK: Hadde jeg hatt den hatten jeg hadde hatt, så hadde jeg hatt hatt. Ordtaket sier hvor vanskelig det er med mange hatter. Kulturminister Trond Giske løser sitt problem med en dom fra Menneskerettsdomstolen om brudd på ytringsfriheten ved å trekke fram en annen hatt; eier av NRK-hatten. Han setter ved dette NRK og NRKs politiske dekning i en umulig situasjon. Uansett hvordan NRK nå dekker det kommende valg, vil det komme reaksjoner, enten

NRK i lomma på Giske, den egentlige redaktøren i NRK heter Trond Giske

Eller

NRK trosser ministeren. Til tross for generalforsamlingens påtrykk om å dekke de fleste små partier får ikke for eksempel Pensjonistpartiet komme til orde tilstrekkelig.

Etter å ha vært på høring til cirka 800 høringsinstanser fra mai 2008 ble NRK-plakaten fremmet i statsråd i november og ferdig behandlet i Stortinget for tre uker siden. Ingen av gangene så Giske noe behov for å legge til den setningen som han nå synes er så viktig og som han bedyrer ikke skal bety noe for redaktøransvaret i NRK. Hvorfor er det da så viktig? Svaret er gitt: Giske ønsker ikke politisk reklame. Men vi i NRK ønsker ikke at NRK blir brukt til å løse politiske problemer. Vi ønsker å være en selvstendig allmennkringkaster som selvfølgelig dermed har et stort samfunnsansvar. Landets politiske myndigheter må derimot ta seg av hvordan den norske stat skal sørge for ytringsfriheten etter dommen i Strasbourg. NRK-plakaten er ment som en overordnet politisk føring fra eier til NRK som mediebedrift.

Den bør derfor ha langsiktighet forutsigbarhet og ikke stadig bli tillagt flere detaljer. Den bør ikke endres for å løse løpende politiske problemer eller innfall. Det hele blir enda mer uforståelig for meg ved tanke på at den samme ministeren for to måneder siden iverksatte en ny lov om redaksjonell frihet. NRK har en redaktør og han heter Hans-Tore Bjerkaas. Det må være helt klart for alle, også for Giske. Og fordelen med Bjerkaas er at han har bare en hatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer