VENN MED CAVE:  Islandsk-norske Gisli Örn Gardarsson er personlig venn med den verdenskjente musikeren Nick Cave. Cave har spesialskrevet musikk til Gardarssons forestilling «Forvandlingen», som har premiere i januar.  
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VENN MED CAVE: Islandsk-norske Gisli Örn Gardarsson er personlig venn med den verdenskjente musikeren Nick Cave. Cave har spesialskrevet musikk til Gardarssons forestilling «Forvandlingen», som har premiere i januar. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Gisli ble oppringt av Nick Cave klokka åtte om morgenen

Nå har Cave skrevet musikken til norsk-islandske Gísli Örn Gardarssons teaterforestilling.

(Dagbladet): - Nick Cave ringte meg klokka åtte om morgenen og spurte om jeg var våken. Han fortalte at han hadde laget en sang, la mobilen på pianoet og spilte live. Hva syns du?, spurte han. Du får jobben, svarte jeg, sier Gísli Örn Gardaarson.

De norsk-islandske 38-åringen sitter midt i kulissene til forestillingen «Forvandlingen», som har premiere på Nationaltheatrets hovedscene 14. januar. Han forteller om da den verdenskjente musikeren Nick Cave ringe ham så altfor tidlig en morgen for noen år siden. Et par måneder tidligere hadde Gardarsson spurt Cave om han kunne skrive musikk til forestillingen «Woyzeck», som han satte opp på the Barbican i London.

Nært vennskap - Han skrev sju-åtte låter til «Woyzeck», før han skrev musikken til «Faust» og «Forvandlingen», som jeg også satte opp. Disse tre teateroppsetningene er de eneste han har komponert musikk til. Jeg hadde aldri trodd han skulle si ja!, sier Gardarsson.

De to artistene har nå utviklet et nært vennskap, og skuespilleren var blant annet i 50-årsdagen til Cave. I tillegg har musikeren vært i flere middagsbesøk hjemme hos Gardarsson på Island.

PÅ LIV OG DØD: : Skuespiller og regissør Gisli Örn Gardarsson henger opp ned i  Nationaltheatrets scenografi med bare hendene. Dette blir en veldig fysisk forestillingen, og jeg henger mye opp-ned i taket, noe jeg selvfølgelig har trent alt for lite til, sier Gardarsson.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PÅ LIV OG DØD: : Skuespiller og regissør Gisli Örn Gardarsson henger opp ned i Nationaltheatrets scenografi med bare hendene. Dette blir en veldig fysisk forestillingen, og jeg henger mye opp-ned i taket, noe jeg selvfølgelig har trent alt for lite til, sier Gardarsson. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Han er en veldig varm og generøs fyr. For meg er det overraskende at et band som spiller for 15 000 publikummere i Reykjavik om kvelden, orker å møte presis klokka 10 i studio morgenen etter for å jobbe med meg, sier Gardarsson, som nå håper at Cave kommer til Oslo på Norgespremieren.

Hollywood Gardarsson er født på Island, men oppvokst på Rykinn i Oslo. Da han ikke kom inn på teaterhøgskolen flyttet han til Island, hvor foreldrene er fra.

Da han fikk jobb på Stadsteatret på Island etter endt utdannelse, stilte han et ultimatum - skulle han ta jobben, måtte han få sette opp sin egen versjon av «Romeo og Julie». Over natta var forestillingen en suksess, og fikk etter hvert spilletid på Londons West End.

Gardarssons fysiske tolkning av Shakespares forelskede Romeo førte ham videre til rollen som Hassansin Leader i Hollywood-filmen «Prince of Persia» fra 2010.

MILLIONBUDSJETT: I fjor spilte Gardarsson i Hollywood-filmen «Prince of Percia». Her er han eget bilde fra innspillingen. —Det å få være med i en produksjon med et så enormt budsjett, kan best beskrives som å vinne i lotto. Du har privatsjåfør og får spille mot Jake Gyllenhaal, Ben Kingsley og Alfred Molina, men det blir også mye venting. Foto Privat
MILLIONBUDSJETT: I fjor spilte Gardarsson i Hollywood-filmen «Prince of Percia». Her er han eget bilde fra innspillingen. —Det å få være med i en produksjon med et så enormt budsjett, kan best beskrives som å vinne i lotto. Du har privatsjåfør og får spille mot Jake Gyllenhaal, Ben Kingsley og Alfred Molina, men det blir også mye venting. Foto Privat Vis mer

- Det å få være med i en produksjon med et så enormt budsjett, kan best beskrives som å vinne i lotto. Du har privatsjåfør og får spille mot Jake Gyldenhaal, Ben Kingsley og Alfred Molina, men det blir også mye venting. Jeg ble rastløs. Det hadde vært gøy å gjøre flere Hollywood-produksjoner, men nå gleder jeg meg til å spille teater i Norge, sier Gardarsson.

Gode kritikker 38-åringen satte opp «Forvandlingen» for første gang i 2008, og har høstet strålende kritikker for sin sceneversjon av Kafkas bok blant annet i England og USA.

Gardarsson har regi og spiller selv hovedrollen som Gregor Samsa. Til den norske versjonen har han med seg Ine Jansen, Gisken Armand, Christian Skolmen og Ingvar E. Sigurdsson.

- Det er veldig givende å jobbe med norske skuespillere, de ser det hele på en ny og fersk måte. Dette blir en veldig fysisk forestilling, og jeg henger mye opp-ned i taket, noe jeg selvfølgelig har trent altfor lite til, sier han.

GODE VENNER: Den verdenskjente musikeren Nick Cave og islandsk-norske Gisli Örn Gardarsson har utviklet et nært vennskap. Gardarsson var blant annet i Caves 50-årsdag. Foto: Privat
GODE VENNER: Den verdenskjente musikeren Nick Cave og islandsk-norske Gisli Örn Gardarsson har utviklet et nært vennskap. Gardarsson var blant annet i Caves 50-årsdag. Foto: Privat Vis mer

Dette blir Gardarssons første forestilling på norsk, og han satser på at uttalen har kommet seg til midten av januar.

- Jeg har bodd i utlandet i elleve år. Det å snakke norsk igjen er fantastisk. Gi meg en måned, så skal språket være plettfritt, sier han.