Gisp, ble du Donald-vinner?

Bidragene til donaldkonkurransen holdt utrolig høyt nivå. Se hvem som vant - og hvorfor!

(Dagbladet.no:) Det rant inn med bidrag da Egmont Serieforlaget og Dagbladet.no utlyste Donaldkonkurranse i sommer. Amatørdonaldister fra hele landet ble invitert til å sende inn sine idéer til donaldmanus, og mange benyttet sjansen.

Dessverre havnet bunken på Guffens pult, og gjennomgangen tok litt mer tid enn først planlagt. Men nå er i hvert fall resultatet klart.

I utgangspunktet skulle vinneren få sitt manus profesjonelt vurdert av Donald-redaksjonen med tanke på utgivelse, og et årsabonnement på Donald Duck & Co. 2. til 5. plassen skulle få boka «De første årgangene».

Men det kom så mange gode bidrag at to-tre av historiene kanskje kan utvikles til skikkelige donaldhistorier og få plass i bladet.

Høyt nivå

- De ti-tolv historiene som var med i innspurten, holdt veldig høyt nivå. Det er tydelig at mange av innsenderne har lest mye Donald, sier redaktør Tormod Løkling i Egmont Serieforlaget til Dagbladet.no.

Idéene som er plukket ut med tanke på utgivelse, blir sendt videre til det danske firmaet ECN, som er en av Egmont Sereforlagets samarbeidspartnere. De skal prøve å få historien ut i bladene.

- Det kan være aktuelt å satse på to-tre av bidragene. Først må vi høre om forfatterne vil at vi skal prøve å gi ut historiene, sier Løkling.

- Etterpå er det en lang prosess. ECN ser først om idéen holder vann. Så lages synopsis og det detaljerte manuset. Det er en møysommelig prosess, som krever mye av forfatterne.

Førsteplass:

Stian Hansen med historien «I kontakt med naturen».

Donald-redaktørens kommentar: - Et veldig detaljert og helstøpt manus. Historien er original, morsom og god.

Fortellingen handler om Onkel Skrue som vil lære Donald og Anton om hardt arbeid og verdier. Han drar dem ut i villmarken for å vise dem hva som er viktig i livet. Men B-gjengen følger etter, og har som vanlig lagt skumle planer...

Annenplass:

Geir Arne Solheim med historien «Med sveis på sakene».

Donald-redaktørens kommentar: - Det var veldig tett mellom første- og andreplassen, nesten dødt løp. Denne historien har flere ville elementer og mer crazy humor.

Historien handler om Donald som har begynt å jobbe i Onkel Skrues frisørsalong. Donald har fått et vidundermiddel av Petter Smart, som gjør at det blir perfekt frisyre hver gang. Men Donald må selvfølgelig doble dosen...

Tredjeplass:

Odd Kenneth Oden med historien «Egenskapstransformatoren».

Donald-redaktørens kommentar: - Dette er en klassisk Donald-oppskrift som blir turnert på en veldig fin måte.

Historien handler om Dolly som har meldt Donald inn i en roklubb. Petter Smart lager en maskin som overfører en sjimpanses styrke til Donald. Men maskinen har visse bivirkninger...

Fjerdeplass:

Pål Hjelmstad med historien «Strømkrise».

Donald-redaktørens kommentar: - En av de andre som vurderte historien skrev en gul lapp med kommentaren «Veldig Don Rosa-aktig». Der er litt av en kompliment.

Historien handler om at Onkel Skrue trenger elektrisk kraft til pizza-fabrikken sin. Ved hjelp av Petter Smart leder han Andeby-elven ned til den glødende magmaen i jordas indre, og bruker dampen i turbiner. Men byen blir et trist skue uten elven, og en tåkesky innhyller alt. Ole, Dole og Doffen må redde dagen.

Femteplass:

Terje Kristiansen med historien «Supersplash».

Donald-redaktørens kommentar: - Vi er veldig svake for handlingen i denne historien. Det er en svært visuell idé.

Historien handler om B-gjengen som gjennom tidene har boret en rekke ganger under Andeby i jakten på Onkel Skrues penger. Nå finner ordføreren ut at gangene kan brukes til å bygge et T-banenett. B-gjengen blir leid inn som konsulenter. Men de har som vanlig planer om å sikre seg Skrues penger.

Gratulerer til vinnerne, og takk for alle bidrag.

MANGE MANUS: Mange ønsket å bli Donaldforfattere da konkurransen ble utlyst. Nå er de fem vinnerne kåret.
DONALDREDAKTØR: Redaktør Tormod Løkling i Egmont Serieforlaget sier at nivået på bidragene var høyt, og at to eller tre av historiene kan kanskje gis ut.