Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gitarfantasier

En gitarist lever ut sine lengsler.

CD: The Delmonts oppsto i Nord-England i 1959. Inspirert av radio og svart/hvitt-TV dannet de et gitarband – akkurat som heltene i The Shadows og The Ventures.

Etter firmamerket på et av de gastronomiske miraklene som dukket opp på den tida – hermetiske pærer – tok de navnet sitt. Del Monte ble til Delmonts.

Katalog

Gitarene bestilte gruppa fra katalogen til firmaet Hofner – drømmegitarer, symbolet på en ny tid for verden og musikken. Snart ble de mer avanserte enn sine forbilder.

Etter en kort, hektisk periode, der de trillet vidunderlige gitartoner ut på vinyl, ble de oppløst. Ikke lenge etter oppsto de igjen, som The Hofner Bluenotes. Nå spilte de blues, jazz, vokalnumre – inntil også de forsvant. For så å vende tilbake. Her er de igjen: Fulle av guts, entusiasme og energi.

Oppdiktet

Alt som har stått hittil i denne anmeldelsen, er fiksjon, oppdiktet av den særegne gitaristen, låtskriveren og sangeren Chris Rea. Han har slitt i mange år med sykdom, men gir seg ikke. I stedet for å utgi enda et soloalbum, har han denne gangen skapt en fantasi. Han har gitt musikken sin ei fortid. Delmonts og The Hofner Bluenotes er historien slik den kunne ha vært, og musikken er gjenskapt etter modell av fortida.

Dermed utgir Rea et album på LP-størrelse, med et cover som ser slitt ut i kantene etter mange års opphold i en platehylle. Designen tilhører fortida; en LP merket «ultra high fidelity».

Miles Davis

Albumet rommer to vinylplater med The Delmonts og tre CD-er, en med Delmonts og to med The Hofner Bluenotes – dessuten en påkostet kavalkade av bilder og tekst. Platene er nostalgiske godbiter, med låter skrevet og framført med en dyp kjærlighet til pophistorien. Og mer til: The Delmonts er avanserte nok til å lage tre små hyllester til Miles Davis.

Hva som er vitsen med dette prosjektet? Fornyelse kanskje, gjennom å pakke opp gamle musikalske visjoner og leve seg gjennom dem på ny. Rea skal snart ut på turné med sin gruppe og har åpenbart hatt det utrolig moro sammen med bandet sitt. Det er jo grunn nok i massevis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media