Gitargranater!

Robert Johnson and Punchdrunks

Fried On The Altar of Good Taste
(Silence/MNW)

Gitarsvensker som ikke går på musikalsk billigsalg.

Los Planatronics

Mariachi Death Surf
(Mariachi/TUBA)

Norske meksikanere med spagettiwesterns på menyen.

Både svenske Robert Johnson og norske Planatronics forvandler inspirasjon fra actionfilmer og B-kultur til uhyggelig hardtslående, twangy og fengende gitarrock, spekket med munnspill, eksotiske rytmer, bassganger uten sikring og orgelorgier. Låttitlene til svenskene benytter navn som Houdini, Sam Spade, Sophia Loren og Sputnik, mens nordmennene kjører titler som «Rasta Pasta», «Voodoo Astronaut», «Satan Stole My Surfboard» og legger inn vittige dialoger fra spagetti-westerns foran en del av låtene sine.

Mens Planatronics gjør en surfversjon av «The Good, The Bad and the Ugly», er et av høydepunktene på den svenske surf-punk-soundtrack-gitartrøkk-plata en knallhard versjon av en av John Barrys beste James Bond-låter, «On Her Majesty's Secret Service». Det gjør godt å høre svensker spille det stikk motsatte av klassisk svensktoppmusikk. I et land med så mye glatt pop, må det nødvendigvis oppstå en undergrunn, og den står bl.a. Robert Johnson & Co for.

I Norge har Kåre & The Cavemen og Beat Tornadoes på hver sin måte kjørt fram denne raffinerte og løsslupne musikksjangeren som noe mer enn en retrostrømning på 1990-tallet. Planatronics jobber med andre ord i de beste norske tradisjoner selv om de ser kaktus der andre ser grantrær.