Gitarguruen J.J. Cale

DVD: J.J. Cale er en mystisk fyr fra Tulsa, Oklahoma, av mange betraktet nærmest som en musikalsk vismann. Han har lagd låter som har satt fart i solokarrieren til Eric Clapton, som «After Midnight» og «Cocaine». Mark Knopfler har brukt sinCale-inspirasjon som grunnlag for den enorme suksessen til stadion-gruppa Dire Straits. Vår egen Jonas Fjeld ble kjent med Cale under et Norges-besøk på 1970-tallet, ble venner med ham og fikk ham til å produsere en plate for seg i Nashville.

Ikke jobb

Selv er Cale uinteressert i berømmelse og prestisje. I dette strålende portrettet forteller han at han som ung gjorde alt for å slippe å jobbe. Han ville bare spille gitar, og det var liksom ikke jobb. Han utviklet en egen teknikk og stil, en form for minimalisme. Som gitarhelt betraktet er han det motsatte av en hurtigspiller. I Cales kunst er det like viktig hvilke toner som ikke blir spilt, den musikalske underteksten, de nakne rommene mellom tonene i hans form for solo/rytmegitar-teknikk.

Jordnær

Gjennom denne halvannen times filmen (med omtrent like mye bakomstoff i form av soloopptredener, konsertopptak, intervjuer osv.) møter vi en enkel mann på turne gjennom USAs nakne landskaper, en mager, gråhåret 60-åring i t-skjorte, traktorlue og jeans som forteller at han aldri har hatt drømmer for framtida. Han lever en sang av gangen. Slik har han vært siden han vokste opp i et lite hus i utkanten av Tulsa. I dag bor noen andre der så Cale står utenfor gjerdet og peker inn: Der var mitt soverom, der øvde jeg på gitaren, og så videre.En beskjeden, jordnær, vennlig fyr - influert av alt fra Django Reinhardt til bebop jazz. En læremester ikke bare i gitarteknikk, men i hvordan man kan takle en karriere uten verken å bli stormannsgal, blasert eller pengegrisk.