Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gitarheltens balladefest

Sterke album fra John Scofield, James Farm og Marcin Wasilewski Trio

ALBUM: Når John Scofield spiller åpningskonsert ved MaiJazz i Stavanger 10. mai, skjer det i det helt store formatet med Stavanger Symfoniorkester dirigert av Vince Mendoza som scenefølge.

På sitt nye album, «A Moment's Peace», befinner imidlertid den eminente gitaristen seg i den andre enden av formatskalaen, i tett kommunikasjon med følgesvenner som til fulle mestrer det tilbakelente, men samtidig dynamiske og engasjerte samspillets kunst: Larry Goldings (piano, orgel), Scott Colley (kontrabass) og Brian Blade (trommer).

SOM albumtittelen forteller, er det en Scofield i ballademodus som trer fram i kjent stil, med en gitar som synger, gråter, ler og gnistrer i låter med klare melodilinjer og harmonisk potensial. Fra egen produksjon har han funnet fram bl a den enkle «Simply Put» og den inderlige, nye balladen «Johan» (en Bach-dedikasjon som strengt tatt burde hatt en n til), mens Lennon/McCartneys «I Will», Abbey Lincolns «Throw It Away» og standardene «You Don't Know What Love Is» og «I Loves You, Porgy» er blant lånegodset der gitaren omtrent synger tekstene.

Alt på dette letthørte, men likevel substansfylte albumet formidles med stillferdig mesterskap innenfor et bredt uttrykksregister.

«Faithful»

Marcin Wasilewski Trio

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Goldings, Colley og Blade fyller lydbildet rundt og bak Scofield finere enn kanskje noen annen kvartett han har hatt med seg i platestudio, enten dialekten er streit jazz, blues, bossa eller folk/country, og selv bekrefter Scofield inntrykket som han ga ved sin triokonsert i Oslo i fjør høst: I sitt 60. år er han antakelig en bedre musiker enn noensinne.

JAMES FARM består av saksofonist Joshua Redman, pianist Aaron Parks, kontrabassist Matt Penman og trommeslager Eric Harland, elitelaget som spilte på Nasjonal jazzscene i Oslo vinteren 2010 etter å ha debutert under den store jazzzfestivalen i Montreal noen måneder tidligere. Nå er debutalbumet «James Farm» her, med låter fra alle kvartettmedlemmene og det akustiske lydbildet diskret utvidet med diverse elektroniske klanger fra Parks´tangenter.

James Farm er et erklært kollektivprosjekt uten leder/frontfigur. Om vi ser bort fra et kammerjazzensemble som The Modern Jazz Quartet, har en slik organisering inntil for noen år siden vært ganske sjelden i amerikansk jazz, og James Farm låter på mange måter like «ECM-europeisk» som amerikansk.

Selvfølgelig vil Redmans kraftfulle tenorsaksofon oftest ha en framtredende plass i lydbildet, men det alt overveiende inntrykket er likevel mer av et «det finnes ingen solist her siden alle spiller solo hele tida» enn av en «Joshua Redman Quartet».

«Faithful»

Marcin Wasilewski Trio

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Konseptet krever musikere på et visst nivå med en klar felles oppfatning av hvordan kollektividealet kan omsettes i praksis. Begge deler innfris, i alt fra unisont spilte melodilinjer og komp under solist til tonevever der alle fargene i mønstrene skinner like klart.

Spesielt interessant er det at en «stjerne» som Joshua Redman velger å satse så tungt på et band som ikke bærer hans navn, men så har han da alltid vært en raus musikant som trives i gode kollegiale lag. Når nå den første avlingen fra James Farm foreligger, er det lett å konstatere at valget var klokt og forhåpentligvis vil bære mer frukt.

«FAITHFUL» er polske Marcin Wasilewski Trios tredje ECM-album og nok en runde der Wasilewski (piano), Slawomir Kurkiewicz (kontrabass) og Michal Miskiewicz (trommer) fyller pianotrioformatet med ladede versjoner av egne og andres komposisjoner, som Ornette Colemans tittellåt, klassikeren «Ballad Of The Sad Young Men» og Hanns Eislers «An den kleinen Radioapparat» (som Sting spilte inn under tittelen «The Secret Marriage»). Wasilewskis uforstyrrelige tonevandringer er stadig noe av det mer trollbindende i jazzen, og det mangeårige samarbeidet mellom de tre musikerne har gitt triouttrykket en uprangende autoritet som preger hvert eneste øyeblikk av musiseringen.

«Faithful»

Marcin Wasilewski Trio

5 1 6
Plateselskap:

ECM/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media