Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gitarkameratene mener unge artister har feil fokus

- Jeg er skeptisk til unge mennesker som kastes fra ingenting og rett inn i «Idol»-modus.

- MUSIKALSK FRIMINUTT:  Jan Eggum (bak fra venstre), Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen (foran) blir aldri lei av hverandre. Sivertsen beskriver timene sammen som «et musikalsk friminutt». Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- MUSIKALSK FRIMINUTT: Jan Eggum (bak fra venstre), Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen (foran) blir aldri lei av hverandre. Sivertsen beskriver timene sammen som «et musikalsk friminutt». Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en del som starter med å ta studiobilder av seg selv og lager platecover før de begynner med musikken, sier Lillebjørn Nilsen (61) til Dagbladet.

Halvdan Sivertsen (62) nikker enig.

- Det er et veldig fokus på det å bli kjent i stedet for å fokusere på å ha det moro med musikken. Det å spille for seg selv og vennene sine er det det må handle om, sier Sivertsen.

- Skeptisk Sammen med Øystein Sunde (65) og Jan Eggum (60) har de to vært hele Norges Gitarkamerater i 25 år. For ei uke siden ble de møtt av strålende anmeldelser etter premieren på «Gitkam 2012» på Dizzie Showteater.

Nå sitter de bak scenen og venter på å møte publikum igjen. For dem er samholdet og musikkgleden det viktigste. De mener mange unge har mer fokus på å bli berømt enn å bli gode musikere.

- Vi startet i det små, spilte mye på klubber og fikk erfaring mens vi vokste. Jeg er skeptisk til unge mennesker som kastes fra ingenting og rett inn i «Idol»-modus. Det er noe med å ha empirisk erfaring. Du må krabbe før du kan gå, sier Nilsen.

Kameratene tror jaget etter kjendisstatus kan ha en bakside.

- Jeg skjønner at det er tøft å takle popularitet over natta hvis du er ung. Du skal plutselig få et digert, offentlig ego fra å være helt ukjent. Jeg fikk utvikle meg i fred og ro i Bodø med to utgivelser i det hemmelige. Det har jeg alltid vært veldig glad for, sier Sivertsen.

Han oppfordrer alle med interesse og talent til å vie tid til hobbyen. Samtidig påpeker han at ikke alle kan leve av musikken.

- Jeg kunne hatt et utmerket liv som den musikklæreren jeg utdannet meg til, med musikken som hobby, sier Sivertsen.

- Einstøinger I 1987 ble Gitarkameratene etablert etter en spontankonsert i Sarpsborg. I 2003 ble de gjenforent etter 16 år, og nå sprer de igjen sitt glade sangbudskap til publikum.

Til «Gitkam 2012» har de øvd i ukevis, og fått nærmere tjue nye låter inn i sitt kamerat-repertoar. De mener de siste 25 åra har gått i en rasende fart, og trekker fram begynnelsen som det beste.

- Vi er jo egentlig einstøinger, men når vi sto på første øving og slo de første akkordene, merket vi at det ikke bare funket og var gøy, men det oppsto også det vi kaller en femte dimensjon. Det var noe mer enn oss fire, sier Nilsen.

Sunde påstår at det ikke har vært noe krangling dem imellom, selv om Eggum røper at de «diskuterer så småfillene fyker når det gjelder repertoar».

Når de ikke er Gitarkameratene holder de liv i solokarrierene, og ser i kalenderne etter hull for å møtes.

- Vi savner helt klart hverandre når vi ikke spiller sammen. Vi er jo kamerater på ordentlig også, sier Eggum.

Nilsen sier seg enig. Det er sammen som Gitarkameratene de får lov til å være venner, musikere og kamerater, og han beskriver møtene som familiesammenkomster.

- Døra på gløtt - Kameratskapet er veldig viktig. Det er jo derfor vi gjør dette, og det er det som brakte oss sammen. Dette er en lystseilas på toppen av det vi gjør hver for oss, sier Nilsen.

- Så vi trenger ikke bekymre oss for at Gitarkameratene legger opp?

- Nei, det har vi aldri gjort heller. Vi har bare lagt det på is. Vi sier aldri at det er slutt for å ha døra på gløtt slik at vi kan møtes igjen, sier Eggum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!