Gitarkamerater

Amulet digger Cato Salsa Experience og Cato Salsa Experience digger Amulet. I kveld slår de seg sammen.

- DET ER VEL ikke den kombinasjonen av band folk hadde forventet. Vi er jo to nisjeband som kanskje ikke har det samme publikummet. Men vi tror likevel at folk fra begge leirene vil like begge bandene, sier Lars Rasmussen - gitarist og låtskriver i Amulet.

Han er på besøk i øvingslokalet til Cato Salsa Experience. Der sitter han i sofaen med gitarist og vokalist Cato Thomassen, blant tomflasker, utstyr - og gitarer.

Både Amulet og Cato Salsa Experience har i år gitt ut nye, kritikkerroste album. Nå er begge midt inne i en travel konserthøst. Amulet skal spille mye i Norge, og drar til USA sammen med Turboneger i oktober. Cato Salsa Experience skal i november på turné til Japan.

Lars og Catos faste reisefølge, og felles lidenskap, er gitarene.

- Helt siden jeg var liten har jeg vært interessert i rockemusikk. Men jeg begynte først å spille orgel. Jeg vokste jo opp på 80-tallet, og i den perioden var jo ikke gitar så kult. Det var først da jeg var over 20 at jeg byttet ut orgelet med gitar. På begynnelsen av nittitallet kom jo den enkle, primitive gitarrocken tilbake - og den var så enkel at jeg klarte å henge med, sier Cato Thomassen og smiler.

LARS VAR OGSÅ innom andre ting før han fant gitaren. Han begynte å spille trompet da han var ti.

- Men jeg hadde en eldre bror som hørte på Deep Purple. Jeg fikk meg en hvit stratocaster og ville spille som Ritchie Blackmore - uten at jeg fikk det helt til. Men så fikk jeg høre Black Flag. Det var jo bare bråk og tull, men det hørtes ut akkurat som meg. Fra den dagen glemte jeg Ritchie og konsentrerte meg om barregrep og skjeve akkorder. Jeg var 16 og skjønte at det fantes flere måter å spille gitar på, sier Lars.

- Det var det jeg også kicka på, at band begynte å bråke igjen. Det var noe med den kule attituden som appellerte til meg. Ingen av oss er skolerte gitarister, sier Cato.

- Jeg har lært alt jeg kan ved å rappe triks fra andre, sier Lars.

MENS LARS sverger til sin Gibson Les Paul, har Cato en hel haug forskjellige gitarer.

- Jeg kjøper bare gamle gitarer. Sånn som jeg oppfører meg på scenen, kan jeg ikke ha dyre gitarer. Dessuten må jeg ha med noe jeg kan stole på, gitarer som jeg vet funker. Det går mye i de klassiske merkene. Har nettopp kjøpt meg en Rickenbacker av en gammel skolekamerat som jeg er veldig fornøyd med. Men favoritten er en Gibson SG fra \'72. Den har fire brudd i seg, men den har aldri vært bedre enn nå, sier Cato.

Han håper formen holder seg til i kveld.

- Det er med gitaren på samme måte som oss: det er ikke hver dag den er i form. Gitaren er jo et veldig fysisk instrument. Alt som skjer har betydning for hva slags tone som kommer ut. Det er jo det som gjør gitaren til et fantastisk instrument. Og som gjør at man etter hvert kan finne sin egen tone. Men når det ikke funker, når gitaren jobber mot deg, da er det ikke bra, sier Cato. Han klør seg litt i skjegget.

- Men andre dager, når både gitaren og jeg er i form, da hender det jeg føler meg som verdens beste gitarist.

Amulet og Cato Salsa Experience spiller på Rockefeller i Oslo i kveld.

GITARER I FORM: Lars Rasmussen i Amulet er fornøyd med sin ene Gibson Les Paul. Cato Thomassen har 10 forskjellige. - Man vet aldri helt hvilken som er i form, sier han.