Gitarlegende døde på hotellrom i Sveits

Den kvikkfingrede bluesgitaristen Johnny Winter ble 70 år. Hør karrierehøydepunktene her.

LIVE PÅ NOTODDEN: Johnny Winter (t.v.) og bassist Scott Spray under en konsert på Notodden Blues Festival i 2008. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
LIVE PÅ NOTODDEN: Johnny Winter (t.v.) og bassist Scott Spray under en konsert på Notodden Blues Festival i 2008. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Johnny Winter døde på sitt hotellrom i Zürich i Sveits onsdag, ifølge American Blues Scene, som siterer Winters publisist Kid Logic Media.

Winter, født i Texas i 1944, entret rocken med en trippelsmash i 1969, med opptreden på Woodstock-festivalen og de to første albumene på Columbia Records, et selvtitulert og klassikeren «Second Winter». Året før hadde han debutert med albumet «The Progressive Blues Experiment».

Unik karakter Som gitarist bemerket han seg med sin lynhurtige teknikk og frenetiske slide, hvilket ga hans sound en helt spesiell karakter og gjorde ham til en særegen tolker av andres materiale, både gamle bluesklassikere og låter av blant annet Bob Dylan og Rolling Stones.

Du kan høre et 20 låters håndplukket utvalg av høydepunkter med Johnny Winter i denne Spotify-spillelisten.

Han ble gjerne omtalt som «verdens hviteste bluesgitarist» på grunn av sin albinisme, en mutasjon han delte med artistbroren Edgar Winters.

Stjernespekket plate Johnny Winters helse var skrantende de siste årene, delvis på grunn av mangeårig rusmisbruk, men han turnerte og spilte inn plater helt til det siste.

Albumet «Step Back» var planlagt utgitt 2. september, og kan skilte med gjester som Eric Clapton, Billy Gibbons, Dr. John og Joe Bonamassa.

Winter er også kjent for å ha gitt blueslegenden Muddy Waters' karriere en ny vår midt på 70-tallet, da han produserte comebackalbumet «Hard Again» og flere andre album som høstet gjeve Grammy-priser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer