SAKSØKES: Chris Martin og Coldplay er saksøkt for plagiat av Joe Satriani. (AP Photo/Richard Drew)
SAKSØKES: Chris Martin og Coldplay er saksøkt for plagiat av Joe Satriani. (AP Photo/Richard Drew)Vis mer

Gitarlegende saksøker Coldplay for plagiat

Krever alle inntektene.

Rockegitaristen Joe Satriani har saksøkt Coldplay og hevder at den Grammy-nominerte låta «Viva La Vida» inneholder et riff han selv skrev.

Sporet Satriani hevder Coldplay har plagiert er «If I Could Fly» - en låt fra hans 2004-album «Is There Love In Space».

Nyheten blir kjent bare én dag etter at et ukjent tysk band vant over Gary Moore, fordi sistnevnte hadde plagiert deres riff fra en 70-tallslåt.

Vil ha alle inntektene
I rettspapirene går det fram at bandet brukte store deler av hans sang, og at han vil ha alle inntekter bandet har hatt med dette kuttet.

Albumet til Coldplay - «Viva la Vida or Death and All His Friends» - har solgt millioner av eksemplarer og «Viva La Vida» var en populær singel på albumet. Så inntektene Satriani tar sikte på er nok betydelige.

Joe Satriani er en anerkjent hardrock-gitarist som har spilt med blant andre Mick Jagger, Deep Purple og G3. Han har gitt ut hele 12 album, hvorpå hans siste «Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock» kom ut tidligere i år.

Hvordan Coldplay har tatt i mot søksmålet er ennå ikke kjent. Bandet ble i går nominert til hele syv Grammys for sitt nyeste album, men beskyldningen om plagiat legger nok en demper på stemningen.

Er det egentlig plagiat?
I kommentarfeltet til Viva La Vida-videoen på Youtube raser debatten om Satriani har rett i sin sak.

- Ikke snakk om at dette er plagiat, umulig å bevise dette, sier brukeren Hythleday.

Andre er ikke like enig:

- Dette plagiatet har vært kjent lenge, hvorfor det har tatt Joe Satriani så lenge å anmelde bandet vet jeg ikke, men jeg er glad for å se at Coldplay må betale dyrt for dette, sier FxDelusions i en annen kommentar på Youtube.

Coldplay er ikke de eneste som har blitt anklaget for å plagiere andres musikk, Dagbladet.no kunne tidligere denne uka melde om at Gary Moore ble dømt av en tysk domstol for plagiat. En dommer i Munchen fastslo at et gitarriff i Moores låt «Still Got The Blues» var stjålet fra et tysk band ved navn Jud?s Gallery.

Hør selv på Coldplays «Viva La Vida» og Satrianis «If I Could Fly»