KISS: Ace Frehley, gitarist i KISS, med en Gibson Les Paul-gitar under en konsert på 70-tallet. Foto: AP/NTB Scanpix
KISS: Ace Frehley, gitarist i KISS, med en Gibson Les Paul-gitar under en konsert på 70-tallet. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Gitarprodusenten Gibson er konkurs

Produsenten av de legendariske Gibson-gitarene er konkurs, etter å ha slitt med stor gjeld i årevis.

Gibson-gitarene har vært elsket av musikere verden rundt, fra Elvis Presley, BB King og John Lennon, til Jimmy Page i Led Zeppelin, Keith Richards i Rolling Stone og David Bowie.

Da Chuck Berry døde i fjor, ble den elskede Gibson-gitaren hans festet til innsiden av lokket i kisten han ble gravlagt i.

Gjeldstynget

Gibson har siden 1894 hatt sitt hovedsete i Nashville i USA, men tirsdag opplyste gitarprodusenten at de ikke lenger klarer å betjene gjelda og derfor søker om konkursbeskyttelse.

Gibson har lån på rundt tre milliarder kroner som må innløses i løpet av året. Kreditorene har gått med på å stille ytterligere én milliard kroner til rådighet, og dette sikrer inntil videre driften. Gibsons videre skjebne er imidlertid uklar.

- Dette er en av verdens mest kjente merkevarer, sier George Gruhn i Gruhn Guitars i Nashville, en av verdens mest berømte gitarbutikker.

- Merkevaren og selskapets omdømme som gitarprodusent er falmet, men de har på ingen måte avgått ved døden. De er absolutt i stand til å gjenoppstå, mener Gruhn.

Hundretusener av gitarer

Gibson selger årlig rundt 170.000 gitarer verden over, og har en markedsandel på over 40 prosent for dyrere elgitarer.

En av John Lennons Gibson-gitarer ble i fjor solgt på auksjon for nærmere 20 millioner kroner.

(NTB)