Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Gitarrocken er nesten utryddet

Bylarm-programsjef er forbløffet.

DE SISTE STORE: Norge har slitt med å fostre et nytt stort og masseselgende gitarrockband siden Madrugada spilte sin siste konsert i 2008. Foto: Eirik Helland Urke
DE SISTE STORE: Norge har slitt med å fostre et nytt stort og masseselgende gitarrockband siden Madrugada spilte sin siste konsert i 2008. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med Kygo, som ifølge Billboard signerte en av de største platekontraktene på verdensbasis i fjor, og Kanye West-samarbeidspartner Cashmere Cat i front, finnes det ikke tvil om at det er gode tider for norsk elektronisk musikk.

Samtidig gror det ikke like godt i gitarrockfloraen - hvis man skal ta utgangspunkt i hva som sendes inn til demojuryen til Bylarm.

- Jeg tror aldri det har vært så lite gitarrock på Bylarm. Det er mye elektronisk musikk, hip hop og synth, men gitarrocken ser ut til å være utryddet. Det er forbløffende, sier Bylarm-programsjef Joakim Haugland.

- Må lete Han forteller at det tidligere har vært bølger av alt fra Sonic Youth-inspirerte alternativrockband til mer bredbeinte kopier av Gluecifer og Turboneger. Men ikke nå lenger.

- Det har ikke utviklet seg til å bli et problem, men det er veldig spesielt å måtte sitte og lete etter gitarrockband. For noen år siden var det faktisk elektronisk musikk som hadde den posisjonen, forteller Haugland.

Bylarm-juryen får i snitt mellom 1000 og 1200 demoer i året. En del av disse blir booket av Bylarm, resten av programmet kuraterer festivalen selv. Haugland mener at demobandene er en grei indikator på hvor pilene peker, men at det hele kan snu i en håndsvending til neste år om man får et nytt, stort gitarrockband på verdensbasis.

- Musikken går i sirkel. Kanskje kommer det et nytt The Strokes til neste år som endrer på alt, sier Bylarm-programsjefen.

- Går i bølger Turboneger-gitarist og skribent Knut Schreiner mener at fraværet av gitarrock på Bylarm handler om en reaksjon:

FORBLØFFET::  Bylarm-programsjef Joakim Haugland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORBLØFFET:: Bylarm-programsjef Joakim Haugland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Musikkhistorien er gjerne drevet framover av reaksjoner på det som kom før. Etter en gullalder i forrige tiår, er ikke rock trendy lenger. Det er lenge siden det kom en plate av betydning. Dette har gått i bølger og rock var heller ikke så hipt på Quartfestivalen i 1996. Samtidig har man hatt en teknologisk revolusjon der musikere har fått sine egne digitale studioer. Mens rock tradisjonelt var øvingslokalets og klubbformatets musikk, er dagens musikk mye mer basert på studioproduksjon, forklarer han.

- Speiler mangelen på gitarrock på Bylarm hva som skjer i resten av Musikk-Norge og på det internasjonale markedet?

- Bylarm er en institusjon som dyrker musikk motivert av kunstnerisk inspirasjon og innovasjon. Gitarrock er sikkert Norges største musikksjanger, men det kanskje ikke de hippeste middelklassebarna som driver med det lenger. Det er også den største sjangeren i den internasjonale konsertbransjen, men da snakker vi om en eldre generasjon. Sjangeren har gradvis gått over til å bli en tradisjonell musikkform de siste 20 åra. Så der har du kanskje svaret: Det er bare eldre folk og arbeiderklasse som driver med rock nå, og ingen av delene passer inn på Bylarm-programmet, sier Schreiner.

ROCKEGITARIST: Turbonegers Knut Schreiner.  Foto: Tom Stalsberg  / Dagbladet
ROCKEGITARIST: Turbonegers Knut Schreiner. Foto: Tom Stalsberg / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart