Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gizmondo!

LAS VEGAS (Dagbladet): Er det en håndholdt spillkonsoll? Er det en MP3-spiller? Er det en GPS-enhet? Er det et kamera? Ja, det er Gizmondo!

LAS VEGAS (Dagbladet): Gizmondo er alt sammen og mer til, og den prøver å albue seg fram på håndholdtmarkedet som en spillkosoll og mer til. For mens Playstation Portable rendyrker spill, vil Gizmondo være alt mulig som du har lyst på, alt en lekker liten pakke.

Bare framtida vil vise om de får det til. Gizmondo skal være lansert i Europa (og Norge) i løpet av andre kvartal 2005.

Dagbladet.no testet Gizmondo på CES i dag, og synes det var lekkert å ta og føle på. Denne reporter er mer skeptisk til kvaliteten på spillene. Mer om det senere. Først: Hva er egentlig Gizmondo? Vi tar det punktvis:

 • Det er en Spillekonsoll, håndholdt sådan. Den har en et fett grafikkort (Nvidia GoForce 4500), og skjermen er meget god og rask, selv om den er liten, flott bilde. Maskinen har 64 mb minne, og alle spillene, og alt du kan lagre, går vi SD-flashminnekort. Spillene vil bli solgt på slike kort, og vil koste fra 150-300 kroner.
 • Det er en MP3-spiller. Musikken kan du laste rett ned på flashminnet via bluetooth eller USB-kabel. Hodetelefoner følger med. Flashminnekort kan inneholde opp til 2 gigabyte musikk, og ble stadig billigere.
 • Det er en digital videospiller: Den spiller filmer med 30 frames i minuttet. Gizmondo dyrker det mobile, så du kan ikke koble den til en skjerm. Spiller Mpeg4 og andre mediafiler. Bilder er null problem.
 • Det er nesten en mobiltelefon. Bortsett fra at du ikke kan snakke i den. Du kan sende SMS og MMS, men ikke snakke. Den fungerer med GPRS og Bluetooth, og du trenger et mobilabonnement for å bruke den. De kjekke karene på Gizmondostanden sverger at Telenor er klar for Gizmondo.
 • Det er en GPS-navigatør: Gizmondo henter GPS-koordinater, og snart vil det være software som kan brukes til å orientere seg i verden, for eksempel når du kjører bil.
 • Det er et kamera: VGA-kameraet tar helt OK bilder.

Det er sikkert noe vi har glemt. Utfallet av Dagbladets test konluderer med at dette var ganske positiv, men noen ulemper synes det å være. Batteritiden: Gizmondo må lagres hver tredje time, kanskje raskere hvis du spiller tunge 3D-spill.

Men Gizmondo blir en suksess bare hvis den leverer spillvarene. Alt kommer an på hvor mange titler som blir tilgjengelig. På CES ble en håndfull titler presentert.

 • Førstepresonskyteren Colors, basert på gjengkrig i Los Angeles.
 • Richard Burns rally. Rallysimulatoren har blitt veldig arcade, men grafikken var god.
 • Angel Fish. 2D skytespill i romskip.
 • Sonic The Hedgehog
 • Chicane: Formel 1 spill
 • Stuntcar Extreme

Gizmondofolkene forteller at et 30-tallspill er i kjømda i løpet av de nærmeste månedene. Dagbladet.no tipper at Gizmondo får brukbare spill, men blir slått på spillfronten av PSP. Men med alt det andre, kan den være noe av det mest spennde du har fått i handa på lenge. Og den er lekker.

Og prisen: Under 3000 kroner.

<B>SENDER SMS OG MMS:</B> Nesten en mobil, men du kan ikke ringe med den.
GPS I BILEN:</B> Gizmondo er godt utstyrt, men batteritiden er kort.
GIZMONDO: SLik ser den ut. Kan den utfordre Playstation Portable og Nintendo DS?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media