Gjedder i sivet

KOMMENTAR: Tybring-Gjedde minner oss på hva FrP egentlig er.

FRP: Leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener Norge er utsatt for en "kulturinvasjon". Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FRP: Leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, mener Norge er utsatt for en "kulturinvasjon". Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

|||Da jeg åpnet Aftenposten i går morges og så kronikken fra Oslo FrPs leder Christian Tybring-Gjedde, fikk jeg den samme tunge, synkende følelsen i magen som jeg har opplevd oftere og oftere de siste årene. Den klumpen som melder seg hver gang terskelen senkes enda et hakk for hva slags åpenlys innvandrerhets som ender med bred dekning og han-har-vel-et-poeng?-spørsmål i Dagsrevyen. Den beske smaken av resignasjon, blandet med den stikkende uroen over at blåbrune krefter vinner stadig nytt terreng rundt oss.

Innvandringen vil rive Norge i filler og nordmenn er dolket i ryggen, hevder den glatt vannkjemmede grosserersønnen Tybring-Gjedde, sammen med den mer anonyme Kent Andersen, lederen for bydelslaget Østensjø Frp. Gjennom en blanding av politisk komplott og tankeløshet har Arbeiderpartiet, ifølge dem, sørget for at «fremmedkulturer og ukulturer samler seg i Norge» og fortrenger alt vi kjenner som norsk. De ramser opp blant annet nasjonalsangen, skikk og bruk, kristendommen, forsvaret, flagget og kongehuset. Snart er alt dette en saga blott, nedlagte symboler fra en fjern fortid da vi kunne være stolte over å være norske nordmenn.

Denne versjonen av norskhet er det få som identifisere seg med. For det store flertallet av oss, også dem som stemmer FrP, handler det å være norsk overhodet ikke om å stå i stram givakt for konge, Gud og fedreland. I stedet forbinder vi den slags med krigspatriotisme. Og det er nettopp krigspatriotisme Andersen og Tybring-Gjedde vil mane fram. Fienden nå er ikke tyskerne, men muslimene og innvandrerne. De kommer ikke med tanks og granater, men overtar innenfra. Slik Quisling svek oss overfor nazismen, har Ap sveket oss overfor den fremmede «kulturinvasjonen».

Men når landet vårt «rives i filler» skal du vite at du kan stole på Andersen og Tybring-Gjedde: «Vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med ?flerkultur?? Aldri! Vil vi bidra til kultursviket? Ikke om noen satt opp plakaten ?skutt blir den som ...?!» De sikter til SS-plakatene fra okkupasjonsårene.

Lederen i Oslo FrP — lederen for den største avdelingen av det partiet som ved forrige valg var landets nest største — vil altså ha deg til å tro at vi står overfor en mulig okkupasjon, og at han er villig til å ofre sitt liv i motstandskampen. Det er fullstendig surrealistisk. De innvandrerne han er redd for — de som ikke er polske snekkere eller svenske servitører — utgjør mindre enn 5 % av Norges befolkning. At de skulle true majoriteten på noen måte er latterlig. At de skulle ha ønske om å true majoriteten er en febril konspirasjonsteori. Det finnes noen svært små miljøer av religiøse ekstremister som drømmer om å gjøre Norge til Saudi-Arabia, slik det finnes noen svært små miljøer av nynazister som drømmer om å gjenreise det tredje riket.

Påstanden om at norsk kultur er «dolket i ryggen» og systematisk blir «erstattet av flerkultur» er like virkelighetsfjern. Som bevis for at vi er utsatt for en «kulturinvasjon» leverer de to Frp?erne kun én setning: «Vi registrerer endringene rundt oss.» Hvilke da? Er spelet på Stiklestad erstattet med afrikansk dans? Er kulturrådet tatt over av tamiler? Lurte Aleksander Rybak oss og spilte egentlig russisk folkemusikk da han vant Grand Prix? Hva er det de «registrerer»? At noen ikke feirer jul? Krise!!

Men alt dette er nokså meningsløst. Å påpeke fakta og etterlyse konkrete eksempler fra virkeligheten er ikke annet enn en frustrerende øvelse i avmakt når utgangspunktet er så hinsides som dette. Til VG raller Tybring-Gjedde om at innvandringen til Norge de siste 40 årene er den største og raskeste demografiske endringen som har skjedd «noe sted på jordkloden, noen gang i verdenshistorien!». Det er det totale sludder, men han slipper selvsagt unna med det. Løgn og desinformasjon ligger som en tjukk og ugjennomtrengelig tåke over innvandringsdebatten. Det er perfekt for Tybring-Gjedde - hans eneste hensikt er å iscenesette en følelse av trussel som gjør det lettere å vinne kommunevalget neste år.

Det eneste som er bra med dette utspillet er at det minner oss på hva Frp egentlig er. Det er ikke et vanlig parti. Det er ikke en sunn protestbevegelse. Det er ikke en «naturlig samarbeidspartner» på borgerlig side. Det er et parti styrt av politiske gjedder. Og gjedda er av natur et rovdyr som yngler i mudderet.