Gjedrems siste verk

Sentralbanksjef Svein Gjedrem avslutter jobben med renta på bunn og omdømmet på topp, skriver Stein Aabø.

STABIL: Renta ligger stabilt på et svært lavt nivå når sentralbanksjef Svein Gjedrem går av og overlater jobben til Øysten Olsen fra nyttår.
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
STABIL: Renta ligger stabilt på et svært lavt nivå når sentralbanksjef Svein Gjedrem går av og overlater jobben til Øysten Olsen fra nyttår. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har ofte lurt på om sentralbanksjef Svein Gjedrems rolige, knirkende rogalandsstemme har virket stabiliserende på norsk økonomi. I går ledet han sitt siste rentemøte i Norges Banks hovedstyre. Han overlot til sin viseadministrerende Jan F. Qvigstad å forklare pressen resultatet: Styringsrenta forblir på forlokkende lavt nivå - 2 prosent.

Gårsdagens hovedstyremøte avslutter en epoke som er vel verd å reflektere over. Mye har skjedd i norsk og internasjonal økonomi siden den tidligere Viking-spilleren inntok rollen som sjef for Norges Bank i 1999.

Gjedrem har hatt et annet kompass enn sine forgjengere. Det var tidlig i hans første periode regjeringen og Stortinget bestemte at norsk pengepolitikk skulle styres etter et inflasjonsmål. I praksis ble ansvaret for pengepolitikken overlatt sentralbanken og dermed bankens sjef. Politikerne overlot til ham og bankens hovedstyre å fastsette renta og å motta ros og ris. Samtidig ga de fra seg et verktøy. Før spilte hensynet til kronekursen og eksportindustrien en større rolle. Kronekursen er følsom for rentesvingninger. En ubeleilig renteøkning kunne ødelegge mer for eksportindustrien enn flere års moderasjonslinje i inntektspolitikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer