Gjeldsbombe rett i fanget

Det Norske Teatret har en gjeld på svimlende 24 millioner kroner. Det er sju millioner kroner mer enn hva teatret hadde i billettinntekter i fjor. Kan teatersjef Vidar Sandem vente seg hjelp til gjeldssane ring fra kulturminister Ellen Horn?

Kulturdepartementet støtter teatret med over 90 millioner kroner på statsbudsjettet i år. Gjelda på 24 millioner er opparbeidet gjennom flere år, og nå de begynne å betale tilbake. Kan teatret regne med teatermennesket Ellen Horn?

- Jeg kan jo håpe, men jeg vil ikke legge noen føringer på Ellen, sier teatersjef Vidar Sandem om kollega Ellen Horns tiltredelse som ny kulturminister.

Synlige tall

Men kan Ellen Horn redde Det Norske Teatret? Subsidiene til teater i Norge utgjør allerede en vesentlig del av Kulturdepartementets budsjett. 670 millioner kroner går i år til teaterdrift. Noe av gjelda ved Det Norske Teatret stammer fra inntektssvikt i tidligere år, og noe skyldes pensjonsordningene ved teatret.

En omlegging av regnskapsloven har gjort at tallene er blitt synlige i regnskapene til teatret.

Styret i Det Norske Teatret har allerede vedtatt og godkjent en sparepakke for teateret. Antall faste skuespillere skal reduseres fra 50 til 35 i løpet av en fireårsperiode. Reduksjonen skal skje ved hjelp av naturlig avgang og permisjoner uten lønn.

Underskudd

Driften i fjor gikk også med underskudd. Til tross for suksesser som «Tusen år og like blid» og «Emil i Lønneberget» kostet det mer å sette opp stykker på teatret enn det man fikk inn i billettinntekter. 17 millioner kroner hentet teatret fra billettsalg. Rene produksjonskostnader var på 20 millioner. Totalt brukte teatret 116 millioner kroner i fjor, og hadde altså rene billettinntekter på 17 millioner. I alt solgte teatret 126000 billetter i fjor.

Det betyr at hver solgte billett ble subsidiert med 790 kroner.

Ellen Horn ønsket ikke å kommentere enkeltsaker i går.

espen.harpestad.mikalsen@dagbladet.no

ØNSKET OPPFYLT: -Jeg har vel klippet over navlestrengen til Nationaltheatret, innrømmer vår nye kulturminister, Ellen Horn.