Trenger tilrettelegging: Jeg mener at tilrettelegging for næringslivet og risikovillig kapital er viktig slik at det blir mer til fordeling, skriver Rune Grundekjøn. Foto: Privat.
Trenger tilrettelegging: Jeg mener at tilrettelegging for næringslivet og risikovillig kapital er viktig slik at det blir mer til fordeling, skriver Rune Grundekjøn. Foto: Privat.Vis mer

Gjeldsbyrden er over 63 000 kr per innbygger

Arbeidsplasser er det viktigste godet det er mangel på. Vi trenger et skifte som får fart på Fredrikstad.

Meninger

Vi sier det «årnær sæ» i Fredrikstad. Men hvis vi løfter blikket, må vi innrømme at Fredrikstad sliter med høy arbeidsledighet, lav utdanning, underutviklet infrastruktur og en kommune som mangler nødvendig økonomisk og administrativ handlekraft.

Fredrikstad er i dag en sterkt forgjeldet lavinntektskommune med en gjeldsbyrde på over 63 000 kroner per innbygger. Gjennomsnittet for Østfold ligger mer enn 20 000 kroner lavere. Kommunens gjeld har økt med en milliard kroner under Ap-styret de siste fire årene. I samme periode har vedlikeholdsetterslepet økt dramatisk.

Arbeidsplasser er det viktigste godet det er mangel på i Fredrikstad. Arbeid fyller livet med mening og trygghet, utfordringer og velferd. En arbeidsplass for en person har også positive ringvirkninger for mange andre.

Jeg mener at tilrettelegging for næringslivet og risikovillig kapital er viktig slik at det blir mer til fordeling. Private aktører må få gode rammevilkår og møtes med hurtighet og kvalitet i søknadsprosesser. Samtidig har næringslivet et ansvar for å være frempå og ta initiativ. Ved å gjøre det attraktivt å drive næring i kommunen vil flere aktører komme til og gjøre kommunen enda sterkere. Øra er et spennende industriområde som viser vekst. Oppdrett på land kan gi arbeidsplasser og mer velferd. Parallelt med næringsutvikling må vi satse på kompetansemiljøer og høyere utdanning.

Utvikling av bykjernen er sentralt for å tiltrekke attraktive virksomheter. Det er naivt å tro at Gågaten fylles med folk bare man gir gratis parkering om ettermiddagen og helgene. Næringslivet må omstille seg og sørge for at folk får lyst til å handle i bykjernen. Kommunen må være frempå med eksempelvis å søke om å arrangere Tall Ships Races, som var en suksess i 2014.

Større lønnsomhet, flere arbeidsplasser og sunnere kommuneøkonomi er stikkord. Da blir det penger til eksempelvis et nytt ridesenter. For unge jenter er ridning en populær idrett. Et ridesenter skal kunne dekke behovet til alle.

Nye tider. Nok snakk! Vi trenger et skifte i byen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.