Gjemmer bort Emmy-snadder

Natt til i går gikk den glamorøse Emmy-utdelingen av stabelen i Los Angeles. I Norge blir de prisbelønte seriene gjemt bort.

Flere amerikanske serier som sendes på norske kanaler vant gjeve priser under Emmy-utdelingen natt til i går.

Her hjemme velger flere tv-stasjoner å sende de prisbelønte seriene etter leggetid på kanaler med lave seertall. Da NRK tidligere i år viste serien «30 Rock», som fikk hele fire priser under Emmy, ble den sendt som et av kveldens siste program på NRK3.

- Hvorfor får kvalitetsserier dårlig sendetid på en liten kanal?

- Først og fremst vil jeg si at Emmy-prisen er en bransjepris og den sier ikke nødvendigvis så mye om hvor populære seriene er hos våre seere. «30 Rock» er en smal kvalitetsserie som ikke har så bred publikumsskare i utgangspunktet, sier innkjøper i NRK, Trine Fossan.

NRK planlegger nå en ny sesong av serien neste år, men har ikke tenkt å endre sendetid eller sendeflate.

- Jeg tror ikke vi kommer til å flytte denne serien til NRK1, men det er klart vi må vurdere det.

10000 seere

«Mad Men», som vant den gjeveste prisen «Beste dramaserie», ble tidligere vist på Viasat 4 her hjemme. Serien hadde bare 10 000 seere.

«MAD MEN»: TV3 valgte å sende serien på Viasat 4, og fikk bare 10 000 seere. Serien vant pris for beste dramaserie.
«MAD MEN»: TV3 valgte å sende serien på Viasat 4, og fikk bare 10 000 seere. Serien vant pris for beste dramaserie. Vis mer

- Den dårlige oppslutningen om serien kan skyldes at vi valgte å sende den på Viasat 4 og ikke TV3. Viasat er en mye mindre kanal, og har ikke så bredt publikum, sier Linda Glomlien, informasjonskonsulent i TV 3/ Viasat 4 i Norge.

- Hvorfor gjemmer dere bort en slik serie?

- Vi ønsker å bygge opp Viasat 4 til en større kanal, og vil derfor ha gode kvalitetsserier her. I tillegg sendte vi denne serien søndag kveld, men vi vurderer nå å flytte den til en annen dag.

Sendes 22.30

I dag har «Samantha Who» premiere på TV2. Serien var den eneste TV 2-serien som vant pris i årets Emmy. TV 2 har bestemt at serien skal sendes klokka 22.30.

- Vi ser ikke på dette som veldig seint, men det kommer jo litt an på hvordan den blir mottatt. Vi sender den etter «Grey`s Anatomy», og dermed håper vi å beholde seerne fra det ene programmet over til det neste, sier Kari Austefjord i TV2s informasjonsavdeling.

Redaktør i filmtidsskriftet «Rushprint», Kjetil Lismoen, har forståelse for at norske kanaler ikke gir smale serier «prime time», men han synes det er synd.

- Slike kvalitetsserier får ofte mer medieomtale enn seere. «Sopranos» fikk for eksempel ekstremt mye omtale, men den hadde ikke så mange seere som folk tror. NRK har skjønt at disse seriene aldri blir noe mer enn nisjer, og at de ikke trekker seere i beste sendetid, sier han.

Gjemmer bort Emmy-snadder

Krevende serier

- Jeg vil gjerne se «Mad Men» på fredagskvelden, men tror ikke det kommer til å skje. Kvalitetsserier som dette krever ofte ganske mye av seerne, som at de følger med på hver episode. Hvis vi ser på hvem som får «prime time» så er det ofte store serier som ikke utmerker seg for å være kvalitetsserier, sier han.

Også programleder Per Sundnes savner større satsing på smale kvalitetsserier i norske tv-kanaler.

- Jeg ønsker at NRK sender flere kvalitetsserier på fredagskvelden, slik som de gjorde med «Six Feet Under» og «Sopranos», sier ahn.

- Samtidig er det viktig å huske at selv om disse seriene får mange priser, har de marginale i seertall også i USA. De fleste som er opptatt av smale serier er den yngre generasjonen som ikke følger sendeprogrammet, men kjøper seriene de ønsker seg på dvd, sier Per Sundnes.

Per Sundnes

KOMISKE VINNERE: Beste kvinnlige komiskuespiller ble Tina Fey, mens Alec Baldwin fikk prisen for beste mannlige komiskuespiller. Det var innsatsen i komedien «30 Rock» som ga prisdryss under Emmy-utdelingen natt til i går, serien ble også kåret til beste komiserie. En ny sesong av «30 Rock» starter på NRK3 til våren.
«DAMAGES»: Serien ble aldri noen hit på TV3, og er nå tatt av skjermen. Glenn Close fikk pris for beste dramaskuespiller.
«AMAZING RACE»: Pris for beste realityserie. Her hjemme ble serien sendt på Viasat 4, med lave seertall.
«ENTOURAGE»: Fikk Emmy for beste mannlige birolle. I Norge har serien hatt svært få seere.