TAR ALVORLIG: Bokhandlerforeningen tar kritikken fra Anders T. Andersen på største alvor, men vil ikke være med på at norske bokhandlere gjemmer bort debutanter, sier styreleder i Bokhandlerforeningen, Siri Strømmevold. Foto: Bokhandlerforeningen
TAR ALVORLIG: Bokhandlerforeningen tar kritikken fra Anders T. Andersen på største alvor, men vil ikke være med på at norske bokhandlere gjemmer bort debutanter, sier styreleder i Bokhandlerforeningen, Siri Strømmevold. Foto: BokhandlerforeningenVis mer

- Gjemmer ikke bort debutanter

Men bokhandlerne kan alltids bli bedre på å trekke fram nye forfattere, sier Bokhandlerforeningen.

||| (Dagbladet): Dagbladet skrev i går om forfatter Anders T. Andersen, som mener norske bokhandlere ikke tar seg bryet med å promotere debutanter.

I en kronikk i Aftenposten i helga kalte han bokhandlerne for «uengasjerte» og «blinde for nye forfattere».

Styreleder i Bokhandlerforeningen, Siri Strømmevold, sier de tar kritikken alvorlig.

Men at norske bokhandlere gjemmer bort debutanter, slik Andersen påstår, vil hun ikke være med på.

- Kan bli bedre- Vi kan selvsagt alltid gjøre en bedre jobb med å trekke fram nye forfattere. Men jeg vil ikke si at norske bokhandlere gjemmer bort debutanter, sier Strømmevold.

Hun er også daglig leder av Tynset Bokhandel, og inviterer gjerne Andersen til Tynset, for å komme med forslag for å gjøre hverandre bedre.

Hun viser også til den ferske Bokundersøkelsen, hvor bokhandlerne scorer høyt på kundetilfredshet.

- Situasjonen er nok ikke så ensidig som Andersen vil ha det til.

KRITISK: Forfatter Anders T. Andersen er kritisk til hvordan bokhandlere behandler debutanter. 
Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Forfatter Anders T. Andersen er kritisk til hvordan bokhandlere behandler debutanter. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Undersøkelser viser også at vi lever av bredden. Jo Nesbø klarer ikke skrive mer enn ei bok i året, og det er ikke så mange av de kjempestore bestselgerforfatterne, sier Strømmevold.

Flere oppgaverAndersen stiller også spørsmål ved om det er riktig at bøker er unndratt moms, så lenge situasjonen i bokhandlene er sånn som i dag.

Strømmevold vil ikke uten videre godta sammenblandingen.

- Det blir feil å kople momsfritak og behandlingen av debutanter.

- Vi lever i en verden hvor bokhandlene både skal fremme norsk litteratur og språks posisjon i det norske samfunnet, og samtidig tjene nok penger til at butikken er der også neste år, sier hun.

Styrelederen påpeker også at det gis ut et stort antall bøker i Norge, og at mindre bokhandler utenfor Oslo umulig kan ha alle på lager.

- Skal vi klare å gi alle de 4000 bøkene som gis ut årlig like stor oppmerksomhet, må noen gi meg mer enn 365 dager i året. Men bokhandlerne har skaffeplikt, og skaffer alle titler innen et par dager, sier hun.

SELGER MYE: Bokhandlene er avhengige av bredde. - Jo Nesbø klarer ikke skriver mer enn ei bok i året, sier Siri Strømmevold

Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.
SELGER MYE: Bokhandlene er avhengige av bredde. - Jo Nesbø klarer ikke skriver mer enn ei bok i året, sier Siri Strømmevold Foto:Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer