Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gjemmer seg i Norge

Filmskaperen Andrei Nekrasov blir drapstruet i Russland.

FORFULGT: Filmskaperen Andrei Nekrasov er Friby-flyktning i Norge. - Jeg blir truet på livet i Russland. Nå tør jeg ikke lenger bo der, sier han da Dagbladet møtte ham på en kort mellomlanding på Gardermoen. Foto: Anders Grønneberg
FORFULGT: Filmskaperen Andrei Nekrasov er Friby-flyktning i Norge. - Jeg blir truet på livet i Russland. Nå tør jeg ikke lenger bo der, sier han da Dagbladet møtte ham på en kort mellomlanding på Gardermoen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Russiske Andrei Nekrasov (52) frykter for sitt liv og oppholder seg på hemmelig adresse i Norge.

Den russiske filmskaperen og skribenten kom til Norge for seks uker siden gjennom Friby-prosjektet.

- Nå slipper jeg å se meg over skuldra hele tida, sier den forfulgte kunstneren.

Redd for å dø Han opplevde at to av sine venner ble myrdet av det mange hevder er av russiske myndigheter: Anna Politkovskaja, som ble skutt og Aleksandr Litvinenko, som ble forgiftet av et radioaktivt stoff i London.

- De var mine venner. Jeg frykter for at det samme kan hende meg, sier Putin-kritikeren til Dagbladet.

DREPT: Martina Litvinenko, enka etter Alexander Litvinenko. Foto: EPA/MANUEL ALMEIDA
DREPT: Martina Litvinenko, enka etter Alexander Litvinenko. Foto: EPA/MANUEL ALMEIDA Vis mer

Vi møter ham på Gardermoen, på vei fra vestlandsbyen han bor i, til Brussel, der Friby-alliansen ICORN skal ha medlemsmøte.

Farlig nasjonalisme Andrei Nekrasov er kritisk til hvordan utviklingen har vært i hjemlandet etter kommunismens fall for 20 år siden.

- Jeg er patriot, men nasjonalismen har overtatt rollen som ideologi. Putin dyrker dette, som gjør at landet blir farlig å være i for sånne som meg, sier han.

Nekrasov er også sterkt kritisk til Russlands håndteringa i forhold til Nord-Kaukasus.

- Putin gjør motstanden og terrorhandlingene til sin egen fordel, sier Nekrasov.

Ransaket og drapstruet I januar kom Nekrasov til Norge, der han håper å få bli. Han tør ikke lenger å være i Russland og atmosfæren som skapes av statsminister Vladimir Putin og et hat som han hevder skapes av myndighetene.

DREPT:  Anna Politkovskaja, russisk journalist og Putin-kritiker besøkte Norge for ni år siden. Foto MØLLER/METTE Dagbladet
DREPT: Anna Politkovskaja, russisk journalist og Putin-kritiker besøkte Norge for ni år siden. Foto MØLLER/METTE Dagbladet Vis mer

- Jeg er blitt overvåket og leiligheten min ransaket. Jeg fant et bilde av Litvinenko på senga mi. En klar en entydig trussel.

Filmskaperen har laget en rekke filmer som er blitt langt merke til. For tida holder han på med tv-dokumentarserien «Farewell Comrades!», om kommunismens fall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media