Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Gjemte servere i bergsprekker

I morgen slippes dokumentaren om folkene bak The Pirate Bay. - Jeg har levd i en thriller, sier regissøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen slippes den nye dokumentaren «The Pirate Bay Away From Keyboard» om rettsprosessen mot folkene bak den svenske fildelingssiden The Pirate Bay.

Filmen har premiere på STVs nett-tv, samtidig som den i god fildelingsånd blir lagt ut gratis for nedlasting på nettet.  

- Ikke objektiv Regissøren, svenske Simon Klose, forteller til STV at filmen ikke er et innlegg i fildelingsdebatten, og at den på ingen måte må sees på som en objektiv fremstilling av historien.

- Jeg hater dokumentarfilmer som forsøker å være objektive. Jeg er helt uinteressert i objektivitet. Jeg vil lage så subjektive filmer som mulig. Jeg vil fortelle historien så sterkt som mulig, men har ikke forsøkt å legge inn mine meninger til tross for at jeg har veldig sterke meninger i denne debatten, sier han.

Han sier hans syn på fildeling kommer til syne i måten han har produsert og nå skal distribuere filmen. Deler av den er finansiert med folkefinansiering, såkalt crowd funding, og filmen blir altså tilgjengelig gratis på nettet samtidig som den kan kjøpes.

- Akkurat den biten kan nok sees på som et innlegg i debatten, sier han.

- Katt og mus Klose har fulgt tre av hovedpersonene bak The Pirate Bay gjennom flere år, og beskriver det som en thriller.

- Jeg har levd i en slags thriller i fire år. Hovedpersonenen i filmen har vært etterlyste og drevet en katt og mus-lek, der de rent fysisk har gjemt serverer for politiet. Jeg lærte at det passer bra å lagre dataservere i bergsprekker, og for meg virket det bisart — at piratens
gull var i en jævla grotte, sier han til STV.  

Alle de fire tiltalte bakmennene i The pirate bay ble idømt fengselstraff i 2009 i tingretten i Stockholm.

Saken ble behandlet på nytt i lagmannsretten året etter, og de tiltalte fikk da redusert fengselsstraffen med flere måneder, men ble også idømt en bot på svimlende 46 millioner svenske kroner.

Dommen ble anket, men anken ble avvist av Høyesterett i Sverige i februar 2012.

Norsk støtte Den premiereklare dokumentaren er som nevnt delvis folkefinansiert, men har også fått offentlig støtte, blant annet 200 000 kroner fra Norsk filminstitutt (NFI).

- Det viktige med filmen er at den stiller opp et dilemma: Hva er opphavsrett og hvor skal grensene gå for informasjon i vår tid? Så får vi tro at folk selv klarer å ta stilling til om de støtter det The Pirate Bay har gjort eller ikke, sa Stig Andersen, konsulent i NFI, til nettstedet Comoyo filter da støtten ble offentliggjort.

- Ikke objektiv: - Jeg er helt uinteressert i objektivitet, sier regissør Simon Klose. Foto: Kirk Edwards / tpbafk.tv
- Ikke objektiv: - Jeg er helt uinteressert i objektivitet, sier regissør Simon Klose. Foto: Kirk Edwards / tpbafk.tv Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!