Du leser nå Dagbladet Pluss

Gjendiktet venninnens strevsomme liv, med overgrep og anoreksi

Ruth Lillegravens nye bok gleder og berører.

POETISK BIOGRAFI: Ruth Lillegraven (t.h.) har skrevet et tilgjengelig, ømt og fortellende biografisk dikt om venninnen Berit Bjerke, som har blitt til Birgit i boka. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
POETISK BIOGRAFI: Ruth Lillegraven (t.h.) har skrevet et tilgjengelig, ømt og fortellende biografisk dikt om venninnen Berit Bjerke, som har blitt til Birgit i boka. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: I fjorårets Brageprisvinnende diktsamling, «Urd», fulgte Ruth Lillegraven livet til en oppdiktet sydame. I årets bok, med den velklingende tittelen «Manillahallen», drister Lillegraven seg lenger og lager dikt av et virkelig og levd liv.

Hun omskaper et menneskeliv med mye smerte, til et biografisk dikt som berører og gleder.

Spesielt møte

Tilblivelseshistorien til boka er spesiell. Etter Lillegravens roman «Mellom oss» (2011) - som utforsket det å leve i et minefelt av fortielser - tok en leser kontakt. Et vennskap ble etablert. Lillegraven har nå skrevet venninnens historie. Det eneste kravet venninnen stilte var at historien skulle gis dikts form.

Det ble et godt valg. Gjennom to hundre sider følger vi Birgit, fra fødsel mot alderdom. Det vesle gledesbarnet, født rett etter krigen, vokser opp med foreldre og besteforeldre. Hun er vilter og opprørsk og lærer fort å skamme seg. Som tolvåring opplever hun det som for alltid skal manifestere seg som «skuggen bak ryggen».