Du leser nå Dagbladet Pluss

Gjendiktet venninnens strevsomme liv, med overgrep og anoreksi

Ruth Lillegravens nye bok gleder og berører.

POETISK BIOGRAFI: Ruth Lillegraven (t.h.) har skrevet et tilgjengelig, ømt og fortellende biografisk dikt om venninnen Berit Bjerke, som har blitt til Birgit i boka. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
POETISK BIOGRAFI: Ruth Lillegraven (t.h.) har skrevet et tilgjengelig, ømt og fortellende biografisk dikt om venninnen Berit Bjerke, som har blitt til Birgit i boka. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: I fjorårets Brageprisvinnende diktsamling, «Urd», fulgte Ruth Lillegraven livet til en oppdiktet sydame. I årets bok, med den velklingende tittelen «Manillahallen», drister Lillegraven seg lenger og lager dikt av et virkelig og levd liv.

Hun omskaper et menneskeliv med mye smerte, til et biografisk dikt som berører og gleder.

Spesielt møte

Tilblivelseshistorien til boka er spesiell. Etter Lillegravens roman «Mellom oss» (2011) - som utforsket det å leve i et minefelt av fortielser - tok en leser kontakt. Et vennskap ble etablert. Lillegraven har nå skrevet venninnens historie. Det eneste kravet venninnen stilte var at historien skulle gis dikts form.

Det ble et godt valg. Gjennom to hundre sider følger vi Birgit, fra fødsel mot alderdom. Det vesle gledesbarnet, født rett etter krigen, vokser opp med foreldre og besteforeldre. Hun er vilter og opprørsk og lærer fort å skamme seg. Som tolvåring opplever hun det som for alltid skal manifestere seg som «skuggen bak ryggen».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.