Gjengangere del to

Det er vanskelig å karakterisere det seminaret Dramatikerforbundet og Skien kommune inviterer til i Skien i neste uke som annet enn tafatt og parodisk. Sjelden skal norsk teaterliv samle så mange drøvtyggere i én bås.

Jeg skal forklare dette nærmere. 60-årsjubilanten Dramatikerforbundet og Skien kommune arrangerer neste torsdag og fredag seminaret «Samtida er avlyst». Det er et seminar med paneldebatter om norsk teater og norsk samtidsdramatikk. Spørsmålene som stilles, er «hva skal til for å vitalisere norsk teater?», og «er norsk samtidsdramatikk bedre eller verre enn sitt rykte?».

  • Spørsmålene er ikke akkurat originale. Det er likevel viktig at de stilles og debatteres. Men dét er ikke poenget her. Poenget er hvem Skien kommune og Dramatikerforbundet, ifølge invitasjonen, har invitert til å diskutere. Det er her arrangørenes forutsigbarhet, fantasiløshet og talentløshet i panelsammensetning blir påfallende.
  • De som er invitert til å befolke opptil flere paneler er nemlig riksteatersjef Bente Erichsen, scenekunstutvalgsmedlem Haldis Hoaas, filmdirektør, P2-kritiker, birolleinnehaver og scenekunstutvalgsmedlem Tom Remlov samt tidligere P2-sjef og Remlovs hoffreporter, Carl Henrik Grøndahl.
  • Det håpløse er at nok en gang er denne klikken av 50-åringer (pluss minus) i norsk sceneliv invitert til å få breie ut sitt velkjente og drøvtygde tankegods om norsk teater. Et seminar om vitalisering og fornyelse av norsk teater henter altså inn seminargjengangerne og gamle ordmøller til å belyse situasjonen. Siden 70-tallet har de fleste av disse kvernet på sine snusfornuftige meninger og løsninger for norsk teater. Man arrangerer altså et seminar om fornyelse og vitalisering - og inviterer alle andre enn fornyerne.
  • Nesten enda grovere er at de alle har, eller har hatt, makt til å gjøre noe i norsk teater og for norsk samtidsdramatikk. Maktmenneskene i norsk teater, de som sitter på både pengesekkene og beslutningene, må altså på seminar for å diskutere hva som skal til for å vitalisere norsk teater. Er ingen i Skien oppegående nok til å fange hulheten i dette?
  • Sånn sett er ikke signalene fra Dramatikerforbundet mye bedre. Det er grunn til å spørre om en 60-åring som velger å markere 60-årsjubileet med en repetisjonsøvelse for drøvtyggere, kanskje bør vurdere om ikke 60-årsdagen er en grei alder å førtidspensjonere sin ledelse i.