Gjengjeldelse selvforsvar?

«George W. Bush tar ofte ordet Gud i sin munn når han holder politiske taler. Men Jesus rådde så vidt vites aldri folk til å gjengjelde ondt med ondt.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har grusom vold i nyere tid - som for eksempel nedslaktingen av mer enn en million mennesker i den åtte år lange krigen mellom Irak og Iran, eller massakreringen av kanskje like mange hundretusener i Rwanda og Burundi - fått så mye oppmerksomhet i mediene og vakt så sterke reaksjoner som flykaprernes terrorangrep mot New York og Washington. Overgrep i landene i sør blekner mot ugjerninger som rammer supermakten. De første reaksjonene var dominert av forferdelse, harme og medfølelse med ofrene. Men det ville være livsfarlig om vi nå ikke nådde lenger enn til å imøtekomme ropet på hevn, om vi ble sittende fast i den gamle, tragiske misforståelsen at vi kan utrydde vold ved hjelp av ny vold.

Skal vi få slutt på terrorismen, må vi prøve å forstå bakgrunnen for og årsakene til at mennesker kan begå så skremmende og desperate handlinger som selvmordsaksjonene i USA. Da nytter det ikke å stanse opp ved løsningen til president Bush, som nå lovde en kamp mellom det gode og det onde. USA og dets allierte representerte naturligvis det gode.

Bush tar ofte ordet Gud i sin munn når han holder politiske taler. Men Jesus rådde så vidt vites aldri folk til å gjengjelde ondt med ondt. Som Gandhi etter ham, forstod han hvor lett målet blir preget av de midlene vi bruker. At vold avler vold. Det er en erfaring som vi også har gjort, men som vi har lært altfor lite av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer