Gjennom marg og bein

Effektiv ungdomsgrøss fra solide forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNGDOMSBOK: Damm forlag lanserer i disse dager en ny spenningsserie for barn og unge i alderen ti år og oppover. Paperbackene er gitt en skummel og lekker design, og har fellesbetegnelsen «Marg & bein.» De første bøkene er nå kommet, skrevet av tre av Norges mest solide barne- og ungdomsbokforfattere. Først ut er Arne Svingen, som er en dreven konstruktør og spenningsmaker. I «Dødelig blitz» introduserer han tre kompiser som kjeder seg om sommeren. Inntil risikosøkeren av dem får ideen om å ta seg inn i et hus som har stått tomt lenge. De utstyrer seg med digitalkamera, sniker seg fra rom til rom og fotograferer i bekmørket. Da de etterpå ser på bildene, oppdager de: «Det. det ligger noen i senga.» Proffe Svingen er god til å skildre guttefellesskap og god til å skape spenning. Samtidig har det store tempoet i boka omkostninger. Både for karaktertegning og historiens overbevisningskraft.

Det forlatte hus

I likhet med Svingen har også Ewo tatt i bruk den ikke helt originale ideen om et forlatt hus. I «Dødens glassøye», lar han venneparet Jonah og Ann gå inn i avdøde Sandersons hus. Det skulle de aldri ha gjort. Her er usynlige hender som tapper dem på ryggen, telefonoppringninger om natta fra døden selv, brev som ikke kan brennes. Og en dødebok der de er dumme nok til å skrive navnene sine. Ewo bruker et kortfattet usentimentalt språk, i ei bok med en eksistensielt nokså avansert og brutal avslutning. Samtidig har den en moral og en overbevisende psykologi, som gjør at den kan leses som et - lettere - indre samvittighetsdrama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer