MAKTMØTE: Denne illustrasjonen er fra Spanias historie, 1872. Bildet viser et møte mellom Petter III av Aragon og Karl av Anjous utsendinger i året 1282.<br>Foto: NTB Scanpix
MAKTMØTE: Denne illustrasjonen er fra Spanias historie, 1872. Bildet viser et møte mellom Petter III av Aragon og Karl av Anjous utsendinger i året 1282.
Foto: NTB ScanpixVis mer

Makt:

Gjennom sinneutbrudd demonstrerte herskeren makt og potens. Resultatet var undersåtter med dirrende knær

Sinne, uforutsigbarhet og makt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I hjemlige sagaer og utenlandske krøniker fra middelalderen finner vi mange fortellinger om kongelige sinneutbrudd. I 1035 skal en frådende keiser Konrad II av det tysk-romerske riket ha falt sammen på gulvet i vilt raseri da noen stormenn ikke ville la ham avsette en hertug, mens 1100-tallets Henrik II av England med jevne mellomrom hadde raseriutbrudd med hvitt skum om munnen.

Det er fullt mulig at mange av beskrivelsene er overdrevne, men historikere har likevel fortolket dem som en rasjonell utøvelse av personlig makt. Gjennom sinneutbrudd demonstrerte herskeren makt og potens. Resultatet var at undersåtter og konkurrenter bøyde av med dirrende knær.

Emosjoner

I det førstatlige samfunnet var personlige egenskaper grunnlaget for politisk makt. For å komme til posisjon og beholde makten måtte lederen være karismatisk og truende. Aggressive emosjoner som sinne hadde derfor en politisk funksjon. Uten et utbygd statsapparat eller rettsvesen, var det viktig å vise at man evnet å beskytte seg og sine mot angrep. Regelen var grei nok: Dulter du borti meg, sparker jeg tilbake. Den politiske makten lå altså til syvende og sist i trusselen om ytre vold.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn