Gjennom språk og land

En biografi som kler jubilanten Ivar Aasen.

AASEN-SENTERET: Ivar Aasen slik han framstår utenfor Ivar Aasen-tunet og Nynorsk kultursentrum i Ørsta, der biografen Ottar Grepstad (60) er direktør. Foto: Fridgeir Walderhaug
AASEN-SENTERET: Ivar Aasen slik han framstår utenfor Ivar Aasen-tunet og Nynorsk kultursentrum i Ørsta, der biografen Ottar Grepstad (60) er direktør. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Ottar Grepstads nye biografi om Ivar Aasen (1813—1896) er skrevet for lesere som meg, og for deg som har lest litt om Ivar Aasen på skolen, har hørt «Millom bakkar og berg» i radioen og kanskje sett bilder av en gammel, krumbøyd mann med krokkjepp og loslitt hatt. Vi som aldri har vært i Ørsta, og aldri hatt noe lidenskapelig forhold til nynorsk.

Ikke kritisk Boka er lettlest, opplysende og god — den blir mer og mer interessant for hver side, etter hvert som vi blir bedre kjent med dette underlige flogvitet som behersket ti språk og som gikk til fots gjennom landet i sko nr. 42 og forandret Norge til Noreg. Det er også en velskrevet biografi, som kler Ivar Aasens kropp på en annen måte enn Stephen J. Waltons verk fra 1996, «Ivar Aasens kropp», som var et sjangeroppgjør med den kronologiske biografien.

Grepstad har skrevet en helgenbiografi. Han stiller ingen kritiske spørsmål ved den nynorsken som nå lever på statsstøtte og er i ferd med å tape kampen mot bokmålet. Grepstad vil vel si at vår tids språkpolitikk ligger utenfor bokas ramme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer