DEBATT

Valg:

Gjenspeiler Stortinget befolkningen på en representativ måte?

Er Stortinget mest folk eller elite?

STORT SETT REPRESENTATIVT: Avstanden mellom politikere og velgere er liten i Norge og vi utmerker oss når det gjelder å gi unge mennesker makt og innflytelse, skriver Eirik Løkke. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STORT SETT REPRESENTATIVT: Avstanden mellom politikere og velgere er liten i Norge og vi utmerker oss når det gjelder å gi unge mennesker makt og innflytelse, skriver Eirik Løkke. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Motsetningen mellom folk og elite har de siste årene fått en renessanse i det offentlige ordskiftet. Problemstillinger knyttet til økonomisk stagnasjon og demografiske endringer preger politikken i mange land. Mange velgere uttrykker en frustrasjon over mangel på kontroll, og kulturell uro, særlig i møte med globalisering og internasjonale institusjoner som EU. Ulike populistiske bevegelser i Europa og USA kan forstås som et resultat av ønsker om mer kontroll gjennom større suverenitet for nasjonale parlamenter.

Et sentralt kjennetegn på populismen er oppfatningen om at det finnes et skille mellom folk og elite, inkludert et skille mellom såkalte vanlige velgere og de folkevalgte, der sistnevnte ofte beskyldes for å være en snever kulturell og økonomisk elite som påstås å mangle en grunnleggende forståelse for vanlige folks hverdag.

I Norge har vi de siste 20 årene opplevd en økonomisk gullalder som gjør at velgerfrustrasjonen er mindre i Norge enn i sammenlignbare land. Men som Sveinung Rotevatn skrev i Dagbladet er debatten ”folk vs elite” også særs levende i Norge, særlig knyttet til dimensjonen sentrum-periferi; noe Senterpartiet ser ut til å kapitalisere på gjennom klassisk populistisk retorikk som motstand mot den dresskledde Oslo-eliten på Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer