DEBATT

Debatt: Homoterapi

Gjensyn med homofobien

Vi skal aldri fortelle mennesker at kjærligheten eller følelsene deres er feil. Det å elske er en menneskerett uavhengig av kjønn. Kjærligheten kommer i mange former, og den er like verdifull og fin for alle som får oppleve den.

UFORSVARLIG: En «behandling» hvis eneste hensikt er å endre seksuell legning fra homofil til heterofil må betraktes som etisk og medisinsk uforsvarlig og hører ikke hjemme noe sted., skriver Astrid Nøklebye Heiberg, Stortingets eldste representant. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UFORSVARLIG: En «behandling» hvis eneste hensikt er å endre seksuell legning fra homofil til heterofil må betraktes som etisk og medisinsk uforsvarlig og hører ikke hjemme noe sted., skriver Astrid Nøklebye Heiberg, Stortingets eldste representant. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har de siste ukene fulgt debatten om konverteringsterapi av homofile. Fortsatt finnes mennesker som synes at homofili er skummelt, vemmelig, unaturlig, ekkelt å tenke på. Det forteller meg at kampen ikke er vunnet. Min klare oppfordring er at samtaler med sikte på reorientering av legning er av meget tvilsom verdi. Det er tungt å bære skam og skyld. Ikke uten grunn er det økt risiko for selvmord blant unge homofile, særlig kristne.

I 1962 tok jeg medisinsk embetseksamen. Under studiene ble jeg lært at homofile var seksualpsykopater. Sju år seinere, i 1969, begynte jeg selv å undervise en gruppe medisinstudenter i seksuelle problemer. Da begynte jeg å stille spørsmål ved faglitteraturen knyttet til homofili. Det ble starten på en lang reise og min kamp for retten til å elske hvem man vil.

Som ung psykiater hadde jeg flere homofile pasienter. Jeg kunne raskt slå fast at det ikke dreide seg om psykisk sykdom, men homofili var en diagnose i seg selv og dermed ble de pasienter hos meg. Hvordan samfunnet behandlet homofile var derimot en kilde til stor menneskelig lidelse. Jeg møtte en kvinne som tok mot til seg og sto fram. Familien svarte med å støte henne ut og fjerne alle bilder av henne fra husets vegger. En annen kvinne pleide sin syke venninne da hun fortalte hun var forelsket i henne. Den pleietrengende bleknet og kastet opp. Dette var Norge på 1960-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer