Anmeldelse: «Fjols til fjells» på Dplay

Gjesp til fjells

Det norske hyttefolket må det tulles mye med. Bedre lykke neste gang.

STERKE KVINNEROLLER: Helen Vikstvedt som Turid (t.v.) og Marianne Hole som Lena må plutselig finne ut hvordan de skal kose seg veldig sammen på familiehytta. Begge to gjør at «Fjols til fjells» har sine sider. Foto: Dplay
STERKE KVINNEROLLER: Helen Vikstvedt som Turid (t.v.) og Marianne Hole som Lena må plutselig finne ut hvordan de skal kose seg veldig sammen på familiehytta. Begge to gjør at «Fjols til fjells» har sine sider. Foto: Dplay Vis mer
Publisert

TV: Mens debatten rundt dramaet «Atlantic Crossing» raser på strendene, i spaltene, blant forfattere og historikere, i gatene og «Dagsnytt 18», er det ingen mothaker å spore i «Fjols til fjells».

Dette er ikke en nyklippet serie av filmen med samme navn som kom tidligere i år, og som fikk et knippe filmanmeldere til å ta fram et par blodige speiderkniver, men nye historier som skal forsøke å fange oss. På mye vondt, og noe smågodt. Det meste er så sukkersøtt, til og med bygdefolket blir spart for tyn. Makan!

TURID-TID

Turid og Jarle, spil av henholdsvis Helen Vikstvedt og Robert Skjærstad, kler hverandre bra som vi-SKAL-KOSE-OSS-par. Vikstvedts karakter er av typen familiehyttebeboer som de fleste av oss kanskje har vært borti. Turid-tid, vi sier ikke mer. Turid er den stramma dama som skriver mye i hytteboka, på vei til hytta.

Marianne Hole som Gunn er også frisk i alle frasparkene, og hun skaper litt turbulens i skyggen av lyset fra bjørkeveden på peisen.

KORTREIST

Og, da har vi ikke glemt Bjørn Myrene som den poesiskrivende lokale helten som også er den litt kvikke Mister Fix, Ivar. Hans mange roller i kommunen, samtidig som han er en hytteutbygger, er ikke helt tatt ut av intet. I Slagsvold Vedums kortreiste paradis er det nok et knippe med sånne kjente dobbeltrollemennesker. Eller?

MER SCHØYEN

«Fjols til fjells» inneholder spor av noen pussigheter som får en kvalifisert grinebiter til å humre litt, men det er dessverre hvite vidder mellom de store latterkulene.

Manuset kunne med letthet gitt litt mer F. Og, våget å overdrive, ja, nesten krenke den som krenkes bør, slik god satire skal og må gjøre for å ha noe å melde. Eller pur slapstick uten mål og mening. «Fjols» faller stort sett mellom alle stoler.

Men, vi må nevne at i rollen som Lars, han som sammen med Lene (Maja Skogstad) kjøper det som blir kalt «Skilsmissehytta», ser og hører vi skuespiller Jakob Schøyen. Han har en egen snertfaktor som vi godt kan se mer av, selv om han har fått altfor lite å spille på.

FROSTROSER

Vi er mange som får frostroser i kinnene bare av å tenke på bakglatte ski, peiskos, bøker, kokt egg til alle frokoster, turer, familie, spill, snøbrøyting og kos, kos og kos. Her ligger det mye å ta av for serieskaperne. Hyttekos er forresten en menneskerett som burde nedfelles i grunnloven, rett ved paragraf 100.

Derfor burde det blitt våget langt mer. Hyttefolket det norske trenger å bli terget, og ledd av og med.

REKLAMEFILM

Kort fortalt er handlingen nesten som tidligere innenfor «Fjols til fjells»-sfæren, det vil si bare tøys med forviklinger som ikke er særlige forviklinger, satt til den norske fjellheimen på den kalde, fine tida.

Men, denne tv-serien fungerer nok aller best som en litt snodig reklamefilm for folk tilknyttet Gausdal kommune, Skeikampen og Visit Lillehammer. Musikken som følger er fra 1971, «Lykken er», sunget av Hanne Krogh, tekst Arne Bendiksen. Det spares ikke på klam-nostalgien i musikkfølget.

Summen blir kofter, pent og pyntelig, selv om episode 5 har et litt overraskende, deilig avbrekk. Heldigvis dveles det ikke mye ved det som klønet skal skje, og ikke morsomt skjer, på Hurhumhei Høyfjellshotell.

Dette er godt, selv om Pia (Anette Hoff) glitrer i oppkjøringen til badestampen. «Fjols til fjells» burde kanskje lent seg mer mot dramaserien fra 2011, «Koselig med peis», enn å smøre tjukt på med meierismør på alle de hjemmebakte skivene som serveres. Hyttelivets iboende krampeidyll og de mange relasjonelle minefelt skriker etter god humor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer