HØSTPREMIERE:  Heeeeeeeeeeeeeeeere's Mubi. «The Shining» er en av mange filmer som blir tilgjengelig via PS3 til høsten.
HØSTPREMIERE: Heeeeeeeeeeeeeeeere's Mubi. «The Shining» er en av mange filmer som blir tilgjengelig via PS3 til høsten.Vis mer

Gjett hvem som dukker opp på PlayStation 3 til høsten?

«The Shining» en av mange filmer som kommer til PS3.

|||CANNES (Dagbladet): Ettersom Microsoft allerede tilbyr leiefilm igjennom Xbox 360, var mange spente da Sony i dag formiddag skulle presentere en filmnyhet til PlayStation 3.

Skulle de toppe konkurrenten? Hva slags film var det snakk om?

Svarene på de to spørsmålene er vel «tja» og «kvalitetsfilm».

Sonys nyvinning er nemlig et nyinngått partnerskap med streamingtjenesten Mubi.

Nettstedet ble opprettet i 2007 av Efe Cakarel som en samling utvalgte kvalitetsfilmer.

I dag leier han ut alt fra favoritter som «Pulp Fiction», «Gudfaren» og «Psycho» til mindre kjente produksjoner fra alle verdenshjørner.

- Vi satser på kvalitet, ikke kvantitet. Dette er et tilbud til filmfans, sier Cakarel til Dagbladet.

Med og uten reklame
Mubi kan snart lastes ned som en gratis app på PS3-maskinen din. Tjenesten lanseres i Norge og en rekke andre europeiske land til høsten.

Til å begynne med vil Mubi tilby fra 350-500 filmer med tre ulike betalingsløsninger.

Den første er den rimeligste - i og med at den er gratis. Ulempen er at bare mellom fem og ti prosent av filmene er tilgjengelig uten betaling. Dessuten må du utstå litt reklame før filmen begynner.

- Men dette er bare en trailer eller en kort plakat som sier hvem som presenterer filmen. Det vil ikke være reklamepauser underveis. For å si det sånn: Du stykker ikke opp «8 1/2» for å vise fram en pose med Doritos.

De to andre alternativene kommer med en prislapp. Hvor mye de vil koste når tjenesten lanseres til høsten er foreløpig usikkert, men i dag må du ut med tre euro hvis du vil se en enkelt film, og 12 euro i måneden hvis du vil ha ubegrenset tilgang til hele biblioteket.

Vil gi ny innsikt
Markedsføringen håper Cakarel at vil skje av seg selv via sosiale medier Mubi er koblet opp mot.

- En filmfantast tipser fire av vennene sine om en film han liker via Facebook. Dermed går de inn og sjekker hva vi driver med, og finner kanskje noe de også liker, som de så deler med andre.

- Men blir ikke dette vel smalt for den gjennomsnittlige PlayStation-brukeren?

- Ikke nødvendigvis. Vi har filmer i mange ulike sjangere. For tiden jobber vi med å få rettighetene til flere actionfilmer fra Hong Kong. Poenget er at alle filmene her er av høy kvalitet, og at alle vil kunne finne noe de liker.

- Er ikke det litt naivt? Langt flere mennesker er jo troendes til å gå og se en «Spiderman»-film enn et rumensk drama?

- Men det betyr ikke at det ikke kan gjøre begge deler. Jeg også elsker å gå på kino, lene meg tilbake og spise popcorn til «Avatar». Mubi gir folk muligheten til å oppleve en ny filmverden.

Mens mange går og venter på at leiefilm skal ta av på nettet, med splitter nye titler og en solid backkatalog tilgjengelig i god kvalitet, måtte Mubi dem som venter seg noe sånt.

- Dette er ikke en tjeneste for ny film, men for kvalitetsfilm utvalgt av uavhengige fagfolk. Kanskje kommer også de store blockbusterne på plass etter hvert. Men det forutsetter at de holder god nok kvalitet.