25 ÅR:
Stage Dolls feirer 25 års jublileum med et nytt studioalbum. De norske rockelegendene bestående av gitarist Torstein Flakne i midten, bassist Terje Storli (th) og trommeslager Morten Skogstad har forlengst fått en fast plass på Hard Rock Cafe i Oslo. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
25 ÅR: Stage Dolls feirer 25 års jublileum med et nytt studioalbum. De norske rockelegendene bestående av gitarist Torstein Flakne i midten, bassist Terje Storli (th) og trommeslager Morten Skogstad har forlengst fått en fast plass på Hard Rock Cafe i Oslo. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Gjett hvem som spilte gitar på «Splitter Pine»?

Les nettmøtet med Stage Dolls.

||| Stage Dolls sparker i gang året med rykende ferskt album, jubileumsfeiring og storstilte konsertplaner.

Det er et opplagt trekløver som møter NTB på Hard Rock Cafe i Oslo. Med seg i bagen har de det nye albumet «Always», og som tittelen understreker er dette et slitesterkt band som du fortsatt kan regne med. To av medlemmene kan se tilbake på 25 år med Stage Dolls. Morten Skogstad mønstret på bak trommesettet i 1993.


Men de mørke rockedukkene har slett ikke tenkt å la seg støve ned til tross for lang fartstid og mange laurbær så langt.


- Dette året skjer det en hel masse. Vi er svært fornøyde med å starte ballet med å gi ut «det vanskelige sjuendealbumet». Du vet man blir så kresen med alderen, så jeg bruker masse tid på å være selvkritisk, betror Torstein Flakne oss.

Men han er rask til å avkrefte at selvtilliten er blitt mindre med årene.


- Det er bare det at vi har mer erfaring å fare med, og da flisespikker man mer. Da vi som purunge startet opp var det bare å hive seg utpå.


- Stygg grønsj

Flakne & co. kan se tilbake på mange høydepunkter - og led slett ikke 80-tallsdøden. Men Terje Storli innrømmer at det så litt stygt ut en periode.


- Jeg husker jeg satt hos en frisør i Los Angeles da jeg første gang hørte Nirvana. Kalenderen viste kanskje 1990. Jeg husker at tenkte at det var det styggeste jeg noensinne hadde hørt.


Han humrer. Grønsjen ble stygg på mange måter.


- Vi vurderte nok å legge opp eller satse i en annen retning, medgir Flakne. Som ikke måtte vente lenge før trenden roet seg - og Stage Dolls ikke lenger hørtes utdatert ut.


I 1993 kom en foreløpig karriereoppsummering med tittelen «Stories We Could Tell», og plutselig strømmet nye generasjoner til konsertene.


- Det blir kanskje ikke limousin og det søte liv i Los Angeles igjen, men det er ikke noe savn. Vi har gjort det. Nå er vi mer opptatt av fansen vår her hjemme og synes det er flott at det er så mye aktivitet på den hjemlige scenen, spesielt sommertid. Vi kommer til å gjøre rundt 30 spillejobber i sommer, sier Flakne.


- Mange kvaliteter

- Vi har holdt et jevnt trøkk hele tiden, og spilt 40-50 konserter i året. Folk synes kanskje det har vært stille i perioder, men vi har aldri vært oppløst, supplerer Storli.


Med det nye albumet legger ikke Stage Dolls skjul på hvem de er.


- Folk vil nok høre at selv om vi ikke har funnet opp kruttet på nytt, så smeller det som bare det, blunker Flakne.

Morten Skogstad mener Stage Dolls aldri har vært bedre.


- Jeg har alltid vært fan, selv før jeg var en del av besetningen. Både låtene og melodiene er så gode, så slitesterke. Og dette albumet har i særdeleshet mange kvaliteter, slår han fast.


Trioen framholder at produsent Ronny Wikmark skal takkes spesielt for innsatsen. Med på å gjøre albumet til et «tilbake til røttene»-prosjekt er også gruppas gamle korgjeng fra 80-tallet, som på «Always» befinner seg bak mikrofonene igjen.


- Gleder seg

Det vil alltid være et gyllent skjær over oppstarten til bandet, selv om gutta bedyrer at det fortsatt er like gledesfylt å bekle Stage Dolls.


- Den første skiva vår vil nok alltid bety noe spesielt. Også det at vi fikk så pass godt gjennomslag i USA, og klatret opp på listene der, er noe du ikke kommer forbi dersom du skal snakke om høydepunkter, sier Flakne.


Storli, som innerømmer at dagene i Los Angeles var en materialisering av guttedrømmen, er snar med å påpeke at det fortsatt ikke går lang tid mellom høydepunktene.


- Ikke minst var det en konsert i München i fjor som gjorde inntrykk. Det var rett og slett galskap. Tusen mann sto og sang med av full hals på hver strofe, kvitterer Flakne. Og sier at det nå skal bli godt å få spille helt nytt materiale live. 


(NTB)