YRENDE LIV i AUSTIN: Chirag Patel (28) og Magdi Ytreeide Abdelmaguid (28) på 6th. Street i Austin på siste dag av South by Southwest. Karpe Diem hadde konsert ved foten av skyskraperen i bakgrunnen natt til i går. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles
YRENDE LIV i AUSTIN: Chirag Patel (28) og Magdi Ytreeide Abdelmaguid (28) på 6th. Street i Austin på siste dag av South by Southwest. Karpe Diem hadde konsert ved foten av skyskraperen i bakgrunnen natt til i går. Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles Vis mer

Gjett hvor Karpe Diem la julebordet sitt i år

De norske rapheltene avsluttet hele South by Southwest-festivalen i Austin, Texas - på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AUSTIN, Texas (Dagbladet): Nøyaktig ei uke etter «signingskonserten» foran 9000 publikummere i Oslo Spektrum: De norske rapheltene Karpe Diem avsluttet hele den 27. South by Southwest-festivalen foran om lag 150 publikummere på et tak midt blant skyskraperne i Texas' hovedstad.

Stor overgang

Det er ikke så altfor lenge siden tanken på at Karpe Diem skulle rappe på norsk i USA var like fremmed som ideen om at de skulle fylle Oslo Spektrum en marsdag i 2013.

- Litt av en overgang?

- Ja. Men her forventer vi ingen ting. Det er kanskje den største forskjellen, sier Magdi Ytreeide Abdelmaguid (28) noen timer før de som absolutt siste band under verdens største bransjefestival gikk av scenen ca kl 02.05 natt til i går amerikansk tid.

Vi møtte gutta på kirkekonsert med Marit Larsen, som «lånte» et par av musikerne til Karpe Diem.

- Fornøyd uansett

- I Oslo Spektrum forventet vi mye. Der hadde det bygd seg opp forventninger i to år, mens her er vi fornøyd uansett, sier Magdi.

Aha, Karpe Diem forventer altså ikke verdensherredømme, til tross for eventyrlig suksess på hjemmebane. Konserten i Spektrum ble belønnet med seksere i alle de store avisene.

Julebord

Chirag Patel (28) føler her behov for å legge inn en aldri så liten premiss som også forklarer det store reisefølget til duoen.

GOD STEMNING: Høye armer da Karpe Diem tente Austin under South by Southwest. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
GOD STEMNING: Høye armer da Karpe Diem tente Austin under South by Southwest. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

- Det er jo først og fremst julebordet til Karpe Diem, dette her. Det er en drøm for oss å kunne være i en posisjon der vi kan ta med hele bandet vårt hit på julebord og bo i et hus, med svømmebasseng....disse hiphop-klisjeene blir liksom så ekte, da, når du får tatt med «gutta dine». Må innrømme at jeg liker følelsen av å være «The Man». Den vil jeg ha oftere.

Og «gutta til Karpe Diem», det er bandet Something Sally og DJ Marius Thingvald, som alle bidro til at konserten på Avenue On Congress Rooftop ble en happening å ta med inn i Austin-natta.

Karpe Diem

• Norsk hiphopduo bestående av Magdi Ytreeide Abdelmaguid (28) og Chirag Patel.
• Et av Norges mest populære band for tida.
• Har gitt ut fire album etter ep-debuten «Glasskår» i 2006. Det foreløpig siste, «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden», ble gitt ut i fjor.
• Spilte i det offisielle programmet under under South by Southwest-festivalen i Austin, Texas natt til i går.


På norsk

- Men tekst er viktig i rapmusikken - og for dere. Dere rapper på norsk - for amerikanere?

- For første gang har vi plukket låter der vi har trukket fra teksten og tenkt på hvilke som kan være kule likevel. I hodet har vi oversatt dem til liksomøsteuropeisk og prøvd å tenke hvordan det ville høres ut for oss.

- Men har dere tenkt tanken på at dere kunne få til noe her i USA?

- I så fall er det for å fleipe. Jeg tenker jo at det sterkeste vi har er tekstene våre. Når det tas vekk fra oss, så er en sentral del av Karpe Diem borte, sier Chirag.

- Frustrerende

Magdi legger til:

- Og om det av en eller annen syk grunn hadde funka i USA, så hadde jeg ikke klart å nyte det - fordi det hadde vært frustrerende at ikke folk skjønte hva vi sa.

- Slåsskamp

Og hvordan syntes de sjøl at konserten gikk?

South by Southwest

• Verdens største bransjefestival for musikk, med en egen filmdel og en interaktiv del.
• Arrangeres hvert år i Austin, Texas.
• Over 2200 konserter er blitt avholdt på fire dager på omlag 100 klubber i det offisielle programmet i tillegg til seminarer, nesten like mange utenom programmet.
• Offisielle norske artister i år var Karpe Diem, Marit Larsen, Bernhoft, Thomas Dybdahl, Heyerdahl, Highasakite, Mikhael Paskalev, Young Dreams og Flunk.

- Det var som en slåsskamp, fordi det gikk så fort. Men det var stas. Vi rapper på norsk, og de står og hører på, sier Chirag og er bare et stort smil.

- Vi makset det vi kunne med en norsk act. Det var magisk da de sto og hoppet under «Bydur i dur», legger han til.

Tittelen blir et godt symbol på en helt spesiell kveld i Karpe Diem-historien.

Liker miksen

Jay Srinivasan i World Beat Online, som arrangerer Austin World Music Festival, sier til Dagbladet etter konserten at han likte miksen av sang og rap, og ikke minst harmoniene. Språket er ikke viktig for ham.

TALENTSPEIDER: Jay Srinivasan i World Beat Online. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
TALENTSPEIDER: Jay Srinivasan i World Beat Online. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste er at «the rhythm» er bra. De har en god act, og de ser bra ut. Jeg kan godt tenke meg å booke disse gutta, sier Srinivasan - etter en lang kveld med rap i Austin-varmen.

Barn Dance

I går ettermiddag spilte Karpe Diem - sammen med blant andre norske Marit Larsen, Katzenjammers Marianne Sveen og Lucky Lips, svenske Baskery og amerikanske Jimmy Lafave, Slaid Cleaves og Ray Bonneville - på Full Moon Barn Dance.

Etterfesten samler hvert år norske festivalgjengere og -artister og lokale amerikanere til vennefest i hagen til musikeren Leeann Atherton.

Neste konsert med Karpe Diem er på Hemsen i Hemsedal 16. april!

PÅ TAKET: Karpe Diem på Avenue On Congress Rooftop i Austin, Texas. Til venstre gitarist Thomas Kongshamn. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
PÅ TAKET: Karpe Diem på Avenue On Congress Rooftop i Austin, Texas. Til venstre gitarist Thomas Kongshamn. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer