Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gjev pris til Øverli

Pondus-skaper Frode Øverlig blir første nordiske tegneserieskaper til å få den prestisjetunge Adamsonprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les Pondous og andre tegneserier hver dag på Dagbladet.no

Dermed svinger Pondus og Øverli seg opp i samme klasse som Donald og Carl Barks.

Øverli (38) var nesten målløs da han for kort tid siden fikk beskjed om at han ville bli tildelt Svenska Serieakademins internationella Adamsonstatyett - en av de gjeveste utmerkelsene som finnes for tegneserier. Dermed troner Øverli og hans frittalende antihelt på topp i aller øverste tegneseriedivisjon - sammen med klassikere som Asterix, Lucky Luke og Mad. Og Donald Duck.

Først i Dagbladet

Pondus dukket først opp daglig i Dagbladet i 1997. Hver dag siden har Pondus hatt sin faste plass. Som blad har Pondus utkommet siden 2000 i Norge. I Sverige fra 2001. Seks bøker, oversatt til flere språk - deriblant fransk, er kommet ut; den siste i disse dager. Tittelen er 0-6, og førsteopplaget er på over 70 000 eksemplarer.

Øverli er både stolt og ydmyk over utmerkelsen. Til Dagbladet ga han denne kommentaren i går:

-  Det er utrolig hyggelig og samtidig litt nifst å bli tildelt en pris som tidligere er gitt til slike størrelser. Jeg har holdt på med Pondus siden 1995, og det har gått jevnt oppover. En nøkkel til suksessen var at Pondus fikk sin faste plass i Dagbladet i 1997. Det var et gjennombrudd.

Lover mer

PRISVINNER: Frode Øverli og Pondus er på toppnivå i tegneseriedivisjonen som vinnere av Svenska Serieakademins internationella Adamsonstatyett. Foto: Anders Grønneberg
PRISVINNER: Frode Øverli og Pondus er på toppnivå i tegneseriedivisjonen som vinnere av Svenska Serieakademins internationella Adamsonstatyett. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Øverli har gjennom det meste av sitt voksne liv levd av å skape tegneserier. Pondus er nå en internasjonal hit:

-  Men å bli stilt opp ved siden av de største klassikerne, det hadde du kanskje ikke ventet?

-  Nei, jeg hadde en drøm om å leve av å skape tegneserier. Det har jo gått greit. Men dette går ut over den opprinnelige drømmen.-  Hvordan kjennes det å være den første i Norden som får Adamsonprisen siden den ble innstiftet i 1965?

-  Det kjennes uvirkelig, litt småskummelt, men samtidig flott, sier Øverli.

-  Hva har Nordens fremste tegneserieskaper gjennom tidene nå tenkt å gjøre? Stoppe mens leken er mer enn god eller fortsette suksessen mot nye høyder?

-  Jeg gir jernet mens jeg ennå har noe å gi. Det kommer mer, lover tegneren og tekstforfatteren på vegne av Pondus.

Rik på Pondus

Øverli og kompanjong Håkon Strand har for lengst gjort millionbutikk med Pondus. For å si det forsiktig. Men prisen som deles ut i morgen dreier seg kun om heder og ære. Med store bokstaver.

-  Men, Øverli, si det rett ut. Du innrømmer at Pondus har gjort deg rik?

-  Ja da. Det har han, sier bergenseren og trebarnsfaren til Dagbladet. I dag kan han selv ikke stille for å motta prisen da han er fotballtrener for smårollinger og for lengst hadde helgen belagt innen han fikk nyss om at han var valgt ut blant historiens aller fremste tegneserieskapere.

Blant de verste

Kollega i eierselskapet Strand & Øverli, Håkon Strand, er på plass i Göteborg for å ta imot prisen i dag. På vegne av sin nå genierklærte partner, tegner og skribent, sier han dette om den reelle hovedrolleinnehaver, selveste Pondus:

-  Han er en oppegående sofapoet, som lever for fotball, øl og musikk. En type antihelt, som like fullt er en noenlunde ansvarlig familiemann. I tillegg sier Pondus mye som det ikke er lov å si, altså litt verre enn politisk ukorrekt. Summa s; omtrent som en del av oss aller verste.