Gjeve gjester

Det er mye å beundre i «Nederlands Dans Theater 1».

EN TRIUMF: «Sehnsucht», med norske Silas Henriksen i spissen, er koreografduoen Lightfoot & Léon på sitt beste. Det er mye å beundre når Nederlands Dans Theater gjester Den Norske Opera og Ballett. Foto: Rahi Rezvani / Nederlands Dans Theater.
EN TRIUMF: «Sehnsucht», med norske Silas Henriksen i spissen, er koreografduoen Lightfoot & Léon på sitt beste. Det er mye å beundre når Nederlands Dans Theater gjester Den Norske Opera og Ballett. Foto: Rahi Rezvani / Nederlands Dans Theater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DANS: Nasjonalballetten har fått storfint besøk. Det er talende at tittelen på gjesteforestillingen i Operaen bare er navnet på det gjestende kompaniet, «Nederlands Dans Theater 1», altså den ene og mest erfarne seksjonen av Nederlands feirede moderne ensemble. Det som vises, er to balletter av koreografduoen Léon og Lightfoot, som er en slags huskoreografer for Nederlands Dans Theater og som også Nasjonalballetten har hatt uhyre vellykkede samarbeid med.

Erindring og savn Den første balletten, «Sehnsucht», eller «Lengsel», er en triumf. Her finner duoen nettopp den helt særegne miksen av stumfilmaktig humor, voldsom mimikk, distansert lek, elastiske bevegelser og sår inderlighet som kjennetegner deres fremste verk. Verket er tilegnet koreografparets fedre, og det er naturlig å lese erindring og savn inn i det første bildet. Der danser en enslig mann (norske Silas Henriksen i en eminent tolkning) foran et roterende rom der det som kanskje er hans foreldre lever ut et sammensatt forhold. Det danses til Beethovens bløte toner. Mest imponerende er kanskje likevel det store fellespartiet, der det majestetiske, sikre og det barnlig undrende går sammen i en slående helhet på en måte som få andre koreografer, eller kompanier, mestrer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer