DEBATT

Transpersoner:

Gjevjon setter spørsmålstegn ved om det å være født i feil kropp i det hele tatt er «virkelig»

Det «Anonym mor» Og Tonje Gjevjon beskriver som en «Transtrend» er en ny generasjon unge transpersoner som tar til sosiale medier for å fortelle sin historie.

IKKE LETT Å SKIFTE KJØNN: Helsevesenet og systemet som transpersoner møter i Norge er helt annerledes fra slik det er i andre land, skriver Karoline Skarstein. Foto: Silje Takle
IKKE LETT Å SKIFTE KJØNN: Helsevesenet og systemet som transpersoner møter i Norge er helt annerledes fra slik det er i andre land, skriver Karoline Skarstein. Foto: Silje Takle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hva skal du gjøre om du som mor opplever at sønnen din har en forkjærlighet for kjoler?

Tonje Gjevjon og hennes meningsfeller bak nettsiden «Tryggikroppen.com» er bekymret for at man i et samfunn der transpersoner blir mer og mer akseptert, glemmer spekteret.

De glemmer at ikke alle menn føler seg som kvinner bare fordi de kler seg feminint, og at ikke alle kvinner føler seg som menn bare fordi de ønsker å være maskuline. Det er da heller ikke virkeligheten.

De aller fleste barn eksperimenterer med kjønn, de aller aller aller færreste er transpersoner. Men noen få er altså det. Tonje Gjevjon setter for så vidt også hele begrepet transperson under lupen og stiller spørsmål ved om det å være født i feil kropp i det hele tatt er «virkelig».

Tonje Gjevjon og hennes meningsfeller ønsker en debatt, og den er jeg gjerne med på, men først må vi klargjøre hva som faktisk er virkeligheten. Vi kan ikke diskutere med utgangspunkt i «alternative fakta».

I Dagbladet 3. august spør en anonym mor om ikke vi skal lytte til dem som angrer på at de skiftet kjønn. Selvsagt skal man det. Og dessverre finnes det eksempler på folk som har gjennomført operasjoner og angret etterpå. Det er dypt tragisk. Men argumentasjonen til Rettikroppen.com faller å stengrunn når de hele tiden plukker eksempler fra utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer