Anmeldelse: Herborg Kråkevik - «Juleroser»

Gjør alt riktig

Herborg Kråkevik feirer jul med stort orkester og flotte gjester.

NY JULEMUSIKK: Herborg Kråkevik gir ut ny julemusikk, åtte år etter forrige gang. Turneen startet i Bergen onsdag. Hun er også aktuell som redaktør for heftet med samme tittel som albumet, «Juleroser». Foto: Agnete Brun
NY JULEMUSIKK: Herborg Kråkevik gir ut ny julemusikk, åtte år etter forrige gang. Turneen startet i Bergen onsdag. Hun er også aktuell som redaktør for heftet med samme tittel som albumet, «Juleroser». Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Juleroser»

Herborg Kråkevik

Jul

Utgitt: 2020
Plateselskap: Grappa

«Herborg kan jula!»
Se alle anmeldelser

JULEALBUM: «Juleroser» er blitt et konsept for Herborg Kråkevik, med årlig utgivelse av hefte (med henne som redaktør), sangbok, turné og nå også ferskt julealbum – med Bergen Filharmoniske Orkester og gjester som Bjørn Eidsvåg, Aurora, Edvard Grieg Kor, den samiske artisten Marianne Pentha, den unge «sjarmbomba» Aniston Mariyampillai fra årets «Idol» og Randa Lebbar, begge fra stiftelsen Fargespill, og Mathias Eick. Sistnevnte produserer sammen med Herborg i tillegg til velanrettet trompetinnsats.

Gammelt og moderne

Sangene er ikke bare gjenbruk av kjente julesanger, men også mer moderne viser signert artister som Aurora, Odd Nordstoga, Anne Grete Preus, Erik Hillestad & Julian Berntzen og Kråkevik & Eick. «Fra fjord og fjære», en duett med Trygve Skaug, omtales som den første norske julesalmen og er årets offisielle julelåt for Frelsesarmeen.

UNG STJERNE: Aniston Mariyampillai sjarmerte alle da han deltok i «Idol» tidligere i år. Foto: NTB
UNG STJERNE: Aniston Mariyampillai sjarmerte alle da han deltok i «Idol» tidligere i år. Foto: NTB Vis mer

Albumet er gjennomført ordentlig og storslått, uten de store utfordringene. Noen vil mene at det er traust, men først og fremst er det stemningsfullt. Samtidig er det bare å ta av seg julelua i respekt for strålende håndverk i alle ledd. Dette er ikke «rasket sammen», det er høystemt – uten å bli pompøst. «Juleroser» er et album som ikke har til hensikt å revolusjonere julemusikken, men som vinner på kvalitet i alle ledd – ned til hver eneste lille tone. Bergen Filharmoniske Orkester under dirigent Torodd Wigum og gjestevokalistene bidrar sterkt til det.

Skjult skatt

Åpningen «Det hev ei rose sprunge», opprinnelig en tysk julesang fra 15-tallet kan høres på utallige julealbum. Herborg og Aurora gjør en meget sober versjon

Allerede i spor to kommer det første litt overraskende låtvalget. Anne Grete Preus' «Når himmelen faller ned» ble en ny julefavoritt hos mange i fjor, men den bør få konkurranse fra «Alt det som skinner». Det må ha vært den siste låten hun ga ut, i 2018.

En stor takk til Kråkevik & Co., som har hentet inn denne litt skjulte skatten og gjort den mektig og stor med Edvard Grieg Kor – også som en hyllest til en artist som gikk bort altfor tidlig for vel et år siden.

Auroras jul

«Vinterens gåte» er en ny julesang signert Aurora Aksnes, framført med respekt for den høytidelige «overbygningen» dette albumet har fått. Aurora på norsk!

«Du grøna, glitrande tre, goddag» er storslått, før samisk og nynorsk tradisjon møtes i en enklere «Almmiraidu/Himmelraiden» – med Marianne Pentha og Herborg på vokal.

«Hvilken engel vil trøste dem» er Anistons «svennestykke», og i «Kaldt og myrkt og lite sol» er Bjørn Eidsvåg for en gangs skyld ikke hovedpersonen i en duett med en kvinnelig makker. Her er det Herborg som har «styringa».

Nyinnspillinger

Herborg har «jukset litt», siden tre av de elleve sangene er nyinnspillinger fra hennes eget julealbum «Jul i stova» fra 2012. Låten som avslutter albumet er derimot ny, myke og varme «Gled deg» – med tekst av Lars Saabye Christensen og melodi av Mathias Eick.

3 X «Nights»

«Juleroser» stikker seg ut i årets juleplatetilbud, sammen med tre album som snodig nok alle har ordet «Nights» i tittelen: Rebekka Bakkens flotte, jazzinspirerte «Winter Nights», «Polar Nights» med Oda Loves You (Oda Evjen Gjøvåg og Magnus Bertelsen) og «Sacred Nights» med Secret Garden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer