Gjør Amerika svakere

Trump legger opp til å skaffe USA mindre hjertelige venner og flere uvenner i verden.

UEGNET: Donald Trump kan ikke være «den frie verdens leder». Foto: NTB Scanpix / Sipa USA
UEGNET: Donald Trump kan ikke være «den frie verdens leder». Foto: NTB Scanpix / Sipa USAVis mer
Meninger

Med det patriotiske slagordet «Gjør Amerika stort igjen!» er snart Donald Trump president i USA, men etter det han så langt har uttalt seg om utenrikspolitikk, kan det ende med det stikk motsatte. Han vil nærmest nedlegge arbeidet for å redde klima og miljø. Han vil si opp frihandelsavtaler; han tror på en slags «avglobalisering» av verden. Hvis han tror dette skal styrke økonomien i USA og skape arbeidsplasser der, tar han feil. Tvert imot kommer USA til å bli hengende etter når det gjelder framtidas miljøvennlige teknologi. Automatisering og roboter er nok kommet for å bli. Og den handelskrigen han har varslet mot Kina, kan ende dårlig.

De europeiske landene i NATO måtte uansett belage seg på å ta større deler av byrdene ved fellesforsavaret; med Trump må de kanskje ta noe mer. Men da Trump truet med å rokke ved solidariteten i alliansen, hvor alle medlemsland går til krig dersom et av dem blir angrepet, skapte han skrekk i Europa. De europeiske landene som Trump skremte mest, har hittil vært USAs varmeste venner i Europa, nemlig de som ligger langs østgrensa mot Russland. Nå må de vende seg dit de sikrest kan få støtte, nemlig fra Vest-Europa, med Tyskland og Frankrike i spissen. Dette kan styrke samholdet i EU, og dempe «politiske urokråker» i øst. EU er i gang med å styrke sitt forsvarssamarbeid.

Etter valget i USA ga den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, ei dårlig skjult lekse til nyvalgte Trump, som noen forhåpentligvis overbringer ham:

- Tyskland og USA deler verdiene demokrati, frihet, rettssikkerhet og menneskeverd, uavhengig av opprinnelse, hudfarge, religion, kjønn, seksuell legning eller politisk oppfatning. På grunnlag av disse verdiene tilbyr jeg bredt samarbeid med USAs neste president, Donald Trump, sa Merkel.

Det er hun, eller EU samlet, som nå må påta seg rollen som «den frie verdens leder». Det er en rolle som Trump ute av stand til å bære. I realpolitikkens verden må EU påta seg større ansvar, og med det følger makt, mens Trump snur USA innover.

Etter utfallene mot meksikanere har Mexicos regjering etter valget funnet det nødvendig å dempe frykten blant sine statsborgere i USA og be dem om å forholde seg rolig. President Barack Obama hadde, ikke minst gjennom tøværet mellom USA og Cuba, fjernet historisk mistro fra Latin-Amerika mot USA og fått til et vennskapelig forhold.

Trump legger opp til å skaffe USA mindre hjertelige venner og flere uvenner i verden. Trump vil gjøre Amerika svakere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.