Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gjør au pairen «great again»

Kan eksport av norsk ungdom redde au pair-ordningen? Bli med på en liten tankereise.

FOR GREIE: Jeg aner kun ett moment som truer med å stikke kjepper i hjulene, og det er at vanlige filippinere er for greie med våre norske ungdommer.
FOR GREIE: Jeg aner kun ett moment som truer med å stikke kjepper i hjulene, og det er at vanlige filippinere er for greie med våre norske ungdommer. Vis mer
Meninger

Au pair-ordningen var dødsdømt til å begynne med. Vi burde innsett at den norske middel- og overklasse kun var interessert i billig arbeidskraft. Og vi burde innsett at unge kvinner fra visse land, hvor store deler av befolkningen lever i fattigdom, kun så en måte å kunne sende hjem penger uten å måtte jobbe som en slave i utlandet. Sa jeg «slave»? La oss glemme en viss Brennpunkt-dokumentar og et dusin rettssaker mot norske vertsfamilier for et øyeblikk. Au pair-ordninga må legges ned. Eller må den det?

VIKAR FOR TUFTEBARTEN: Boll bedd
VIKAR FOR TUFTEBARTEN: Boll bedd Vis mer

La oss se nærmere på en måte vi kan gjøre au pairen «great again», eller «gumawa au pair mahusay na muli», som det heter på tagalog. Det er på tide for Ola og Kari Nordmann å gi tilbake nå. La oss sende norsk ungdom til Filippinene for å arbeide. La dem få kjenne litt på filippinsk arbeidsmoral. Det er på tide at nordmenn viser goodwill og lar vanlige filippinske familier gi unge Ola og Kari de samme arbeidsvilkårene som de mest arbeidsgivernarkomane vertsfamiliene her på berget, som tilfeldigvis også har måttet møte i retten, har gitt de filippinske kvinnene.

La meg snakke til deg direkte til deg, du som representerer norsk ungdom. Hvis vi følger disse reglene vil du nemlig bli fritatt for:

• å måtte møte andre mennesker utenfor hjemmet – fordi du uansett må holde deg hos vertsfamilien

• å bale med fritid på søndager – fordi du jobber den dagen også

• å måtte bruke smarttelefonen på søndager – den er uansett beslaglagt

• å måtte passe på passet – fordi verten passer på det selv

• å rydde på rommet ditt – fordi du bor på barnas rom

• å finne på noe å gjøre – fordi du jobber fra du står opp til du legger deg.

Så langt alt vel og greit. Men hvordan skal vi forsikre oss om at du faktisk har lært noe mens du er i Manila? Jo, hør nå.

Når ett år er gått er gjelda di, flyreisen ned til Filippinene som vertsfamilien selv la ut for, omsider nedbetalt. Og er du heldig, kan du få passet tilbake. Det er nå vertene forteller deg at hjemreisebillettene er kansellert. Det er nå du blir nødt til å tjene opp pesos til billetten helt på egen hånd. Det er modningsinsentiv, det! Det er her kulturutvekslingen kommer inn. Dette er en nær optimal ordning for å gi unge mennesker mulighet for læring og selvutvikling i utrygge omgivelser. Ja - det er tid for å mingle med andre millennials. Ekte filippinske millennials.

75 prosent av filippinske studenter dropper ut av høyere utdanning. Derfor vil du finne dine jevnaldrende på gata. Det er tid for selvutvikling, tid for å blomstre – og som sagt å tjene noen pesos på si. Lær språket, finn et sted å søke ly under regntida, finn ut hvor de tilbyr den billigste og beste bananketsjupen. Og er du heldig klarer du både å spare opp billett til flyreise hjem og unnslippe president Dutertes dødsskvadroner.

Jeg aner kun ett moment som truer med å stikke kjepper i hjulene, og det er at vanlige filippinere er for greie med våre norske ungdommer. Vet de i det hele tatt hvor lett vi nordmenn forventer at de skal kunne legge all moral og etikk på hylla?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling